12 C
Пловдив
вторник, април 23, 2024

МРРБ отпуска над 100 млн. лв. за екологични транспортни средства

Над 100 млн. лв. ще бъдат инвестирани в българските общини за осигуряване на екологични автобуси или тролейбуси, които да обслужват линиите на градския транспорт. Средствата се осигуряват от Министерството на регионалното развитие и благоустройството чрез Националния план за възстановяване и устойчивост по мярката „Екологосъобразна мобилност – пилотна схема за подкрепа на устойчивата градска мобилност“ в рамките на Компонент 8 „Транспортна свързаност“. Финансирането се поделя по равно в шестте региона за планиране в страната, като за всеки са предвидени по малко над 16,6 млн. лв. Това стана ясно на информационна онлайн среща, на която експерти от МРРБ представиха условията за кандидатстване и за изпълнение по процедурата. В нея се включиха близо 60 представители на общини, неправителствения сектор, бизнеса и различни институции.

Срокът за кандидатстване по мярката изтича на 30 август. Проектни предложения могат да подават всички 40 градски общини от 6-те региона за планиране от ниво NUTS 2, в които има населени места с над 15 000 жители. Минималният размер на безвъзмездните средства по всяко отделно предложение за изпълнение на инвестиция следва да е 2 млн. лв. с ДДС, а максималният не може да надхвърля 8,3 млн. лв. с ДДС. Кандидатът следва да осигури собствен принос в размер на 10%. Задължително е кандидатстването в партньорство между минимум две общини и минимум един оператор на обществен транспорт, включително междуселищен, действащ на територията на една от общините-кандидати. Общините, попадащи в дефиницията за селски район, са допустими като партньори по проектите.

Местните администрации могат да кандидатстват за купуване на нулево или нискоемисионни превозни средства, както и за изграждането на зарядни станции за тях. Допустими са и дейности за разработване и въвеждане на интелигентни транспортни системи (ИТС) и интегрирани цифрови решения за подобряване на ефикасността и ефективността на обществения транспорт (мерки за дигитализация на транспорта). Ще могат да се изпълняват също инфраструктурни проекти за безопасна градска мобилност, насочени към уязвимите участници в движението – пешеходци и велосипедисти, както и да разработват генерални планове за организация на движението. Задължително условие е мерките да са предварително заложени в плановете за интегрирано развитие на градските общини, Регионалните планове за развитие на ниво NUTS 2 или в плановете за устойчива градска мобилност на градските общини.

Срокът за изпълнение на проектите е 24 месеца, а кандидатстването е изцяло онлайн чрез ИСУН.

Related Articles

С научен форум отбелязват Международния ден за опазване на недвижимото културното наследство

Национална научна конференция под наслов „Културното наследство на Тутракан и неговото място в добруджанската история“ ще се проведе на 18 и 19 април в...

Готови са проектните задания за ремонт на два горнооряховски парка

След получени предложения от граждани вече са готови заданията за проектиране, във връзка с предстоящия ремонт на парковете „Христо Ботев“ и „Николай Панайотов“ в...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ