16 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Прекратиха концесията на Централна гара Пловдив

Концесията на централната железопътна гара в Пловдив се прекратява предсрочно. Предложението е внесено от концесионера Миролюб Столарски е прието от правителството. Министърът на транспорта и съобщенията е упълномощен да сключи споразумение с концесионера за предсрочно прекратяване на договора по взаимно съгласие.

Причината за това са започналите от Национална компания „Железопътна инфраструктура“ строителни дейности на територията на гарата по проекта за развитие на жп възел Пловдив. Строителството ще препятства ползването на обекта на концесия за продължителен период от време. Договорът за концесия на железопътна гара Пловдив е сключен през 2013 г. и е влязъл в сила през 2015 г.

Гаровият комплекс в Пловдив се прехвърля за управление към НКЖИ. С това ще се позволи на компанията да продължи с ускорено работата по изграждане на жп възел Пловдив и градската железница.

Развалянето на концесията на централна жп гара Пловдив беше единственият възможен вариант да се реализира големият проект за автомобилен пробив под гарата, който се осъществява с еврофинансиране. Проектът обаче стана предмет на съдебни спорове.

КАЗУСЪТ:

Проблемът възникна след стартирането на проекта за автомобилен пробив под централна гара. Бизнесменът Миролюб Столарски още в началото обяви несъгласието си с аргумент, че подземният тунел навлиза в територията на концесията, което е нарушение на договора. В последствие подаде жалба в Административния съд срещу издаденото от община Пловдив строително разрешение, касаещо общинска територия. По делото вече са проведени няколко заседания, а следващото е насрочено за септември. Към момента не е ясно дали производството ще продължи или ще бъде прекратено.

ПРОЕКТЪТ:

Комуникационно-транспортният пробив под централна жп гара ще свърже южните квартали на града с центъра. Трасето на пробива е съобразено и следва предвиденото в общия устройствен план на гр. Пловдив подземно преминаване от бул. „Васил Априлов“ към бул. „Македония“ под района на гаровия комплекс. Ще бъдат изградени и удобни вертикални пешеходни връзки.

Стойността на договора е 89 028 245,95 лева без ДДС. Изпълнител е Обединение „Проект Пловдив“ ДЗЗД, включващо фирмите „Трейс Груп Холд“ АД и „Балкантел“ ООД.

Обект „Модернизация на железен път, контактна мрежа и системи за сигнализация и телекомуникации в гара Пловдив и изграждане на комуникационно-транспортен пробив под жп ареала на гара Пловдив“ е част от проект „Развитие на железопътен възел Пловдив“ и се съфинансира със средства по Механизма за свързване на Европа (МСЕ).

Related Articles

Балчик събира архитекти от 5 държави

Първият семинар от Международната програма за разширяване на образователния обмен в опазването на недвижимото културно наследство среща архитекти от Франция и 4 черноморски страни...

Приключи ремонтът на Двореца на културата в Перник

Приключиха строително-ремонтните дейности по обновяването на емблематичния за Перник Дворец на културата. В реконструкцията на сградата са вложени над 4,5 млн. лв., като финансирането...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ