15 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Представиха проекта за реконструкцията на хиподрума в Шумен

Отпуснатите от държавата средства обаче ще стигнат само за частична реализация

Проектът за предстоящата реконструкция на хиподрума в Шумен е готов, но отпуснатите от Министерския съвет средства са три пъти по-малко. Това стана ясно при представянето на проекта, изготвен от студио „Атек дизайн“, в Община Шумен.

Новата визия предвижда пространството на хиподрума да бъде разделено на 12 подобекта. Сред тях са писта за 16 състезателни коня, трибуна с около 1000 седящи места, паркинг, ограда, стартова площадка и други съоръжения.

„Постарали сме се да създадем икономически ефективен обект и да направим една наистина модерна спортна инфраструктура на територията на града“, подчертават от екипа на архитектите проектанти.

Състезателната писта ще е с дължина 1600 м. и ще позволява провеждането на състезания за различните дължини. При нея се предвижда изгребване на съществуващата хумусно-пясъчна смес, заместването й с дренажен слой, дренажна система и довършване на конструкцията със смес от пясък и фибри в определено съотношение. Другият важен обект е системата за фотофиниш. Тя ще е разположена в края на трибунната сграда, за да има най-добра видимост. Към входовете за посетителите са обособени и три отделни фоайета – за ВИП-гости, журналисти, съдии и зрители. Предстартовият падок ще се реконструира. Ще се изгради нова торищна площадка с възможност за обслужване от прилежащата от юг улица. Седящите места са 1000 като една трета от тях са покрити.

В плана попадат и 145 броя широколистни и иглолистни дървета, както и дървесно-храстови масиви – около 65 хил. кв. м. Предвидено е ново затревяване с устойчива на утъпкване тревна смес с обща площ 170 229 кв. м.

Осигуреното от МС финансиране обаче не може да покрие изпълнението на всички дейности, заложени в проекта. За реконструкцията и обновяване на хиподрума в края на 2020 г. правителството отпусна 3 880 800 лева. Анализ обаче показва, че за реконструиране на целия хиподрум, в пълния му вид, са необходими около 12 млн. лв. по цени от 2020 г.

От общинската админстрация очакват становища и от представителите на спортните клубове как да бъдат похарчени наличните 4 млн. лева за проекта. На тяхна база с фирмата изпълнител, която спечели поръчката – „Джи Пи Груп“, ще решат кои от обектите да бъдат изградени.

Related Articles

Благоустрояват крайречната зона по р. Янтра в Габрово

Благоустрояването на крайречната зона по р. Янтра е включено в Концепция за интегрирани териториални инвестиции на Община Габрово. В тази връзка се състоя публично...

Започва строителството на граничен пункт „Струмяни-Берово“

Реалното изпълнение на проекта за строителство на граничния пункт „Струмяни-Берово“ между България и Република Северна Македония е вече в ход. Инвестицията е на стойност...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ