24 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

Предлагат терен до зала „Колодрум“ за сграда на Пловдивската опера

Със свое писмо, изпратено до председателя на фондация „Дом за Пловдивската опера“ и с копие до Директора на Държавна опера Пловдив и до Министъра на културата, кметът Здраво Димитров излага становището на администрацията за безвъзмездно предоставяне на терен, на който може да бъде изградена бъдещата сграда на операта.

Както градоначалникът неведнъж е отбелязвал, това е единственият подходящ терен към момента, който да отговаря на изискванията за такъв тип обществена сграда. Припомняме, че през 2018 г. Общински съвет – Пловдив взе решение, с което теренът под сградата на пл. „Централен“ 1, в която в момента се помещават общински и държавни структури, да бъде предоставен за ползване от операта след преместване на гореспоменатите администрации. След разглеждане на въпроса от Експертния съвет по устройство не територията става ясно, че въпросното място не отговаря на изискванията по отношение на достъпа, паркирането и обслужването на сградата. Освен това един модерен център за музикално-сценично изкуство не би се вписал върху този терен чисто пространствено. Поради тази причина администрацията започна да търси по-подходящ вариант, на който да бъде поместен домът на Пловдивската опера.

Преимуществата на предложения терен до зала „Колодрум“ са отличната локация и лесната достъпност. Върху тези 13 декара може да бъде разгъната съвременна сграда с обеми и визия, отговарящи на всички изисквания – репетиционни зали за музиканти, певци и танцьори; гримьорни; зала с голяма сцена и оркестрина; камерни зали; хранилища за костюми и декори, помещения за административни нужди и паркинг. Функционалността на сградата може да бъде доразвита и със създаването на пространства за конференции, представяния на други видове сценични изкуства и презентации.

Веднага след положителен отговор от фондация „Дом на Пловдивската опера“ администрацията има готовност да стартира процедура по изготвяне на предложение до Общински съвет – Пловдив за безвъзмездно предоставяне на имота.

Related Articles

Балчик събира архитекти от 5 държави

Първият семинар от Международната програма за разширяване на образователния обмен в опазването на недвижимото културно наследство среща архитекти от Франция и 4 черноморски страни...

Започва авариен ремонт на поликлиниката в Свищов

Неотложен авариен ремонт и хидроизолация ще бъдат извършени на северната част на покрива на поликлиниката в Свищов. Спешните дейности се налагат поради установен теч,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ