15 C
Пловдив
сряда, април 24, 2024

Предлагат за обществено обсъждане стратегията за устойчиво енергийно развитие на България до 2030 г. 

За да се постигне високо енергийно ефективен и декарбонизиран сграден фонд ще се предприемат мерки за строителство на нови сгради и трансформиране на съществуващи в сгради с близко до нулево потребление на енергия. Това е записано в разработения от Министерството на енергетиката проект на Стратегията за устойчиво енергийно развитие на Република България до 2030 година с хоризонт до 2050 година.

Ще трябва да се подобрят енергийните характеристики на жилищните и нежилищните сгради. Освен това ще се насърчава въвеждането на интелигентни технологии в сградния сектор.

В периода до 2030 г. и след това, усилията ще бъдат насочени към насърчаване въвеждането на нови технологии за изграждане на ефективни районни отоплителни и охладителни системи и ефективна отоплителна и охладителна инфраструктура, информират от министерството.

Оптимизацията на потреблението е важен инструмент за подобряване на енергийната ефективност и в тази връзка ще се насърчава предлагането на системни услуги от операторите на преносни и разпределителни мрежи за управление на енергопотреблението, добавят още от ведомството.

От решаващо значение е да се повишава осведомеността на всички потребители за ползите от енергийна ефективност чрез: предоставяне на точна информация относно начините, по които може да бъдат постигнати енергийни спестявания; осигуряване на образование и обучение в областта на енергийната ефективност, с акцент върху прилагането на енергийно ефективни технологии или техники и ползите от тях.

Мерките за повишаване на енергийната ефективност ще бъдат подкрепени от добре проектирани и ефективни финансови инструменти. Ще се насърчава и сътрудничеството между публични и частни заинтересовани страни за разработване на широкомащабни инвестиционни програми и схеми за финансиране, пише още в проекта на Министерството на енергетиката.

Проектът за Стратегията за устойчиво енергийно развитие на България до 2030 г. е предложен за обществено обсъждане. Мнения, предложения и коментари могат да бъдат изпращани на следния електронен адрес: necp@me.government.bg.

Related Articles

Стартира рехабилитацията на довеждащия водопровод на с. Брестовица

Рехабилитацията на довеждащия напорен водопровод на с. Брестовица, община Родопи вече може да стартира след като на 16.04.2024 г. „Българският ВиК холдинг“ ЕАД и...

Кв. „Изток“ ще е първият в столицата с изцяло ремонтирани тротоари

Започна строителният сезон в почти всички райони в София. Текат ремонти и възстановителни дейности по голяма част от инфраструктурата. В момента освен обновяване на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ