9 C
Пловдив
вторник, март 19, 2024

Предвидени са над 1,4 млрд. лв. за енергийна ефективност на жилищни сгради

Вече приключва Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, която е успешна и има както социален, така и икономически и екологичен ефект. Огромен е интересът към новата програма, която сме заложили в Националния план за възстановяване и устойчивост. Това каза в  „Офанзива“ министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. И напомни, че са предвидени над 1,4 млрд. лв. за жилищни сгради. Тази ос от Плана ще стартира с вече подадените проектни предложения на собствениците, които са положили усилия и са подали документи в Българската банка за развитие, както и по Оперативна програма „Региони в растеж“. Новото е, че ще могат да кандидатстват и еднофамилни сгради.

Министър Аврамова обяви, че магистрала „Хемус“ е топ приоритет за правителството и е безкрайно необходима за развитието на Северна България и за привличане на инвестиции. 2024 г. е срокът за завършване на всички участъци. Усилено се работи и по АМ „Струма“ – през март се очаква да бъде пробит тунел „Железница“. Работи се и по трасето преди тунела – на големия виадукт, който се изгражда чрез потактово избутване, за да не се затваря движението под него.

До края на тази година трябва да завърши строителството на отсечката Калотина – Драгоман от АМ „Европа“. Изграждането на чакания от Северозападна България път Видин – Ботевград върви с добри темпове, коментира още министърът.

Вече имаме около 225 свлачища с изградени контролно-измервателни системи, каза министър Аврамова и добави, че в момента МРРБ изпълнява проект за монтаж на такива системи на още 26 регистрирани свлачища. За срутищата ще се направи пилотен монтаж на датчици на големи скални маси.

 

Related Articles

В страната: 442 споразумения с общини за изпълнение на инфраструктурни проекти

442 споразумения със 115 общини за проектиране, строителство, основен ремонт и реконструкция на общински обекти са подписани към момента от министъра на регионалното развитие...

„Дни на европейската регулирана професия архитект“ организира КАБ

Камарата на архитектите в България организира „Дни на европейската регулирана професия архитект“ в периода 22 март – 2 април в Централния дом на архитекта...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ