11 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

По иновативен проект отглеждат горски фиданки в контейнери

Пет са европейските проекти, по които работи в момента Югозападното държавно горско предприятие, съобщи пред БНР инж. Теодор Тодоров, мениджър проекти в организацията. Сред тях е и този за отглеждане на фиданки в контейнери, който е насочен към въвеждане в България на иновативна поточна линия за автоматизирано производство на фиданки в контейнери. Ако ги сложим напролет, през есента растенията са готови за залесяване и така над 1 милион фиданки на година можем от един разсадник да създадем, поясни Тодоров. По думите му капацитетът може дори да се увеличи, като се увеличава и устойчивостта на дърветата, защото корените им вече не могат да бъдат наранени.

Всяка година предприятието залесява над 500 дка гори, но покачваме площите за залесяване – 2700 дка ще бъдат залесени по един от нашите проекти и то на гори, които са били унищожени от пожари или от вредители. Освен това впоследствие ние ги проследяваме и ги поддържаме до пет години, което е важно за бъдещето на горите“, каза още специалистът.

Другите проекти на предприятието са насочени към възстановяване на гори в защитени зони от мрежата „Натура 2000“, като целта е да се създават гори устойчиви на промените в климата и подходящи като местообитания за биологичното разнообразие – тоест да се възстановяват горите в техния естествен вид като съвкупност от много дървесни и храстови видове.

Related Articles

Обсъждат концепцията за подобряване на транспортната свързаност в Софийска област

На 22 април в 3 общини на Софийска област ще се проведат срещи за подобряването на транспортната свързаност в региона. Обществените обсъждания на концепцията...

Лифт до крепостта „Патмос“ става обект от първостепенно значение за Ардино

Общинските съветници в Ардино гласуваха предложението на кмета инж. Изет Шабан кабинковият лифт от с. Стар Читак до крепостта "Патмос" да бъде обявен за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ