25 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Подписаха договора за реставрация на камбанарията в Шипченския манастир

Започват спешните аварийни и реставрационни строителни дейности по камбанарията на храм-паметника манастир „Рождество Христово“ в град Шипка. Договорът за старт на работата бе подписан в сградата на Старозагорска света митрополия.

Фирмата изпълнител ще бъде „ЕЛИНА АД“ ЕООД. Тя бе избрана след извършена процедура, утвърдена от Епархийския съвет.

Припомняме, че Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2020 г. в размер на 1 612 000 лв., в която сума освен реставрационните дейности влизат и договори за инвеститорски контрол, строителен и проектантски надзор. Реконструкцията трябва да приключи за 24 месеца.

Храм-паметникът манастир „Рождество Христово“ – Шипка е един от символите на българското Освобождение и предстои паметна 120-годишнина от освещаването му. Необходимите средства за изпълнение на постановлението се осигуряват по бюджета на Министерския съвет за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2020 г. Решението за извънредното включване на точката в заседанието на Министерски съвет бе взето след провела се среща между Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, министър-председателя Бойко Борисов и тогавашния финансов министър Кирил Ананиев.

Related Articles

Скок на цените на жилищата у нас

Цените на жилищата в страната са се увеличили с 1,2% през четвъртото тримесечие на 2023 г. спрямо предходното тримесечие. Най-голямо увеличение е регистрирано в...

Строят закрит плувен басейн с минерална вода в Джебел

Закрит плувен басейн с полуолимпийски размери ще има в Джебел. Прогнозната стойност на обществената поръчка за изграждане на съоръжението е 1 735 375 лева...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ