15 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Пловдив отбелязва Световния ден на водата с виртуална изложба

Десетки красиви рисунки ни показват от ОИ „Старинен Пловдив“ по повод Световния ден на водата – 22  март. Инициативата е на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Пловдив и СНЦ „Зелени Балкани“, съвместно с Община Пловдив и ОИ „Старинен Пловдив“.

Тазгодишното издание на кампанията е под надслов „Ценим водата“ – тема, която поставя акцент върху стойността на водата и какво означава тя за различните хора.

По този случай, през изминалия месец, РИОСВ – Пловдив и СНЦ „Зелени Балкани“ организираха конкурс за детски рисунки на тема „Водата – извор на живот“, в който взеха участие над 1550 деца от цяла България. Талантливи малчугани, възпитаници на детски градини в страната, изпращаха творбите си до екоинспекцията, а накрая жури избра най-атрактивните рисунки.

В Пловдив творенията на малките художници ще бъдат представени от екипа на ОИ „Старинен Пловдив“. Поради усложняващата се епидемиологична обстановка това ще се случи в онлайн изложба, която се излъчва директно на Фейсбук страницата на общинския институт. Желаещите да се потопят в света на детските рисунки, по повод Световния ден на водата, могат да го направят чрез Фейсбук страницата на Старинен Пловдив https://www.facebook.com/plovdivoldtown/videos/447965416318349 , както и в техния Ютюб канал.

Победителите в конкурса ще получат награди, а на всички участници ще бъдат предоставени специално изработени грамоти.

Световният ден на водата се отбелязва на 22 март всяка година от 1993 г. насам под егидата на ООН и акцентира върху важността на достъпа до питейна вода и предприемане на действия за справяне с водната криза в световен мащаб. Текущата кампания цели да покаже как разумното ползване на водата ще спомогне в борбата с климатичните промени – за намаляване на наводненията, сушата, недостига на вода и замърсяването. Водата, като основен елемент за всички растения и животни, се оказва ключова и за опазването на местата, където видовете се срещат и хранят, или намират убежище. За да се подсигури опазването на важни местообитания, включващи водата като основен компонент – като блата, реки, торфища, всяка страна членка на ЕС е набелязала мрежа от защитени зони, включени в екологичната мрежа „Натура 2000“. В България защитените зони от „Натура 2000“ покриват повече от 34 %.

 

Related Articles

Изграждат Международно училище за кулинарни изкуства и традиционни занаяти в с. Голяма Желязна

В троянското село Голяма Желязна започна строителството на Международно училище за кулинарни изкуства и традиционни занаяти. Инициативата “Шарена Задруга” беше обявена още преди година...

Събират опасни отпадъци от домакинствата във Варна

Община Варна организира кампания за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата. Акцията ще се проведе във всички райони на града и ще продължи...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ