16 C
Пловдив
четвъртък, април 25, 2024

Пловдивският кв. „Капана“ отличен в престижна селекция „Културно наследство в действие“

Първият квартал на творческите индустрии в България – Капана вече е част от европейската листа с градове, разработили иновативни решения за опазване на културното си наследство. Кварталът беше избран след процедура, която стартира през февруари, заради местните политики и дългосрочни планове за развитие на културното наследство, което представлява.

Капана – квартал на творческите индустрии е от водещите проекти, стартирал с инициативата Европейска столица на културата, и днес продължава да се надгражда от различни предприемачески активности и социални партньорства. Кандидатурата за селекция в програмата „Културно наследство в действие“, бе направена от екипа на #Пловдив2019 в началото на 2020 г. и, сред стотици кандидати от цяла #Европа, Пловдив бе избран да представя България.

Селекцията “Културно наследство в действие” се реализира с подкрепата на програма „Творческа Европа“ с водещото участие на организации като EUROCITIES, ERRIN, Europa Nostra и Съвета на архитектите на Европа. Те се обединяват, за да изберат градове и региони в Европа, които са разработили иновативни политики, проекти и събития и които към момента се прилагат успешно от местните власти. Квартал Капана, заедно с още 31 места от Стария континент, бе включен и в каталог, който ще се препоръчва като успешен модел на останалите градове с културно наследство, на които предстои да търсят начини за съживяване на своите пространства. В каталога са включени добри примери от Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Франция, Италия и др.

Инициативата се подкрепя от Комисаря по „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“ Мария Габриел, която казва: „Културното наследство е мост, който свързва нашето минало, настоящето и бъдещето ни” и добавя, че разработения каталог е част от ключовите действия за подпомагане на градовете и регионите. Освен Пловдив в него са включени още три града европейски столици на културата – Глазгоу, Англия (,1990), Дъблин, Ирландия (,1991), Валета, Малта (,2018), също и разнообразие от добри примери.

Селекционерите са включили практики с фокус върху паметници, дигитални платформи, фестивали, музеи, крепости и др. Посочен е и опит в ревитализацията на езикови и жаргонни форми, какъвто е случаят със Словенския Горенски регион, също и съхраняването на обекти на ЮНЕСКО като укреплението „Антонинов вал“ в Глазгоу. Италианският град Реджо Емилия споделя своя интегриран подход за архитектурна реставрация на обителта „Сан Пиетро“ и превръщането му в лаборатория за дигитални проучвания.

Квартал „Капана“ е описан като успешна трансформация от исторически занаятчийски квартал в първия български район за творчески индустрии, като градска среда със специално внимание към откритите публични пространства и притегателен център за артисти. Припомняме, че в новата история на Пловдив кварталът ангажира активно местната общественост и потенциал. Първата му трансформация е част от дейностите по кандидатурата на града за титлата Европейска столица на културата и превръщането на мястото в пешеходна зона. Следващите години, след спечелването на титлата, Капана се утвърди като предпочитан градски бранд, ядро на предприемачество и инвестиции и начин на живот за младите хора.

 

Related Articles

Разполагат контейнери за биоразградими отпадъци в Пирдоп

През месец май Община Пирдоп ще започне поетапно разполагане на кафяви контейнери за зелени и биоразградими отпадъци. За удобство на гражданите на съдовете ще...

Пускат обществената поръчка за изпълнител на новата библиотека на Варна

Открива се процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител на новата Градска библиотека на Варна, информират от администрацията. Актуализирана е количествено-стойностната...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ