16 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

Пилотно: Бургас ще произвежда водород за градския транспорт

Община Бургас започва работа по два пилотни проекта, свързани със зелената енергия. Te са иницицирани от Енергийния системен оператор (ЕСО) и са със съдействието и активното участие на местната управа. Проектите предвиждат изграждането на над 200 електрозарядни станции в страната. Единият е за мрежа от електрозарядни станции за автомобили – над 200 броя в страната, в близост до подстанции, като “Хоризонт”. Със съдействието на общините се търсят терени, прилежащи на подстанциите, за да могат тези захранващи места да бъдат оборудвани и да бъдат достъпни за клиентите.

Вторият проект е за зарядни станции за водород, като идеята е да има няколко ключови зарядни станции на територията на страната и по граничните пунктове. Това ще позволи тежкотоварни автомобили – камиони и автобуси, да бъдат на водород.

Кметът Димитър Николов обяви, че общината ще кандидатства за изпълнението на този проект по норвежката рамкова програма.

Автопаркът на общинския превозвач е от машини, използващи метан, дизел и електрическа енергия. Според Николов колкото по-малко е използването на автобуси с двигатели с вътрешно горене, толкова по-стабилно икономически и финансово ще бъде дружеството “Бургасбус”.

Related Articles

Приключи ремонтът на Двореца на културата в Перник

Приключиха строително-ремонтните дейности по обновяването на емблематичния за Перник Дворец на културата. В реконструкцията на сградата са вложени над 4,5 млн. лв., като финансирането...

Изложба „20 архитектурни проекта срещу климатичните промени“

Камарата на архитектите в България (КАБ) кани на откриването на пътуващата изложба „20 архитектурни проекта срещу климатичните промени“ на Архитектурния съвет на Европа (АСЕ)....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ