25 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Започва мащабен ремонт на централната градска част на Добрич

Ремонтът на централната градска част на Добрич ще започне в началото на април, обяви кметът Йордан Йорданов. Проектът за пешеходната зона предвижда изграждане на ново трасе за осветление и поливна система, която ще замени ползваните досега водоноски и ще достига до всяко зелено пространство на центъра.

В администрацията е назначен екип, който да ръководи изпълнението на дейностите, защото освен строителен контрол, ще бъде осъществен и инвеститорски такъв.

В началото на ремонта ще бъдат премахнати старите плочки, като се запази достъпът до магазините. Ще бъдат направени нови отводнителни канали и нива на поставяне на паветата. През 2022 г. Общината обяви конкурс за новата визия на центъра и международно жури определи най-добрите проекти. След това гражданите посочиха своя избор.

Причината за ремонта е компрометираното състояние на пешеходната зона след некачествено изпълнен ремонт с европейски средства, реализиран през 2011 година. Преди обявяване на конкурса бяха извършени 50 сондажа в дълбочина, за да се изследват пластовете, направено бе геодезическо заснемане и цялостен анализ на дървесната и друга растителност.

През май миналата година Общинският съвет в Добрич одобри 3,4 млн. лева финансов ресурс за възлагане на строителните дейности по сключено рамково споразумение за ремонта на пешеходната зона в центъра на града.

Във всички квартали ще бъдат изложени и пана, от които гражданите ще могат да се запознаят с новата визия на центъра.

Related Articles

Ускоряват строителството на Околовръстния път на Пловдив

Напредва логистичната работа по изграждането на Околовръстния път на Пловдив – проект, по който има голямо изоставане според зам.-министъра на регионалното развитие Николай Найденов. Проектът...

Започва авариен ремонт на поликлиниката в Свищов

Неотложен авариен ремонт и хидроизолация ще бъдат извършени на северната част на покрива на поликлиниката в Свищов. Спешните дейности се налагат поради установен теч,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ