16 C
Пловдив
събота, април 20, 2024

Изграждат аварийни площадки на Околовръстното шосе на Пловдив, мантинелите остават

Площадки за авариен престой на моторни превозни средства ще бъдат изградени на Околовръстното шосе на Пловдив, но мантинелите в новоремонтираните участъци остават. Това стана ясно по време на инспекцията, която направиха кметът Здравко Димитров и инж. Иван Досев, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“.

На местата, където има възможност и имотите са общински, проектът ще бъде преработен и ще бъдат изградени зони за кратковременно спиране, удобни както за автомобили, така и за камион или ТИР.

След рехабилитацията на пътя и поставянето на мантинелите се създаде напрежение сред жителите на близките населени места, защото според тях габаритите на шосето са се ограничили.

Искаме да решим проблема и да потушим създалото се напрежение. Ние сме длъжни да реагираме. Не е приятно едно ново съоръжение, вместо да облекчи трафика, да създава проблем“, посочи Здравко Димитров. Той подчерта, че в момента, ако стане авария с автомобил, няма къде да бъде изтеглен, така че да не пречи на движението. „Правим всичко за хората и то трябва да има положителен ефект и да е работещо, за да се облекчи трафика. Пътната настилка е добра, но мантинелите ме притесняват“, коментира още той и съобщи, че от посока Асеновград на ден през кръстовището с Кукленско шосе преминават около 35 000 автомобила.

Според Здравко Димитров доизграждането на Околовръстното шосе трябва да продължи, както и завършването на вътрешния ринг, за да може транзитният трафик да се изнесе извън в периферията на града.

Инж. Досев акцентира, че предстоят ремонтни дейности и на останалата половина на Околовръстното шосе. Той заяви, че мантинелите са поставени с цел безопасност, като са спазени всички нормативни изисквания и няма да бъдат премахнати заради близкия напоителен канал, който създава опасност за движението, ако там няма ограничителни системи.

Той отбеляза, че трасето е с много подобрени характеристики, а изграждането на площадките за кратковременен престой, няма да окаже влияние върху крайната цена на ремонтните дейности.

След проектирането на разширението предстоят отчуждителни процедури и такива за избор на изпълнител за извършване на строителството. Това обаче ще отнеме повече от 1 година.

Направихме всичко възможно по Околовръстното да се преминава безопасно, преди то беше осеяно с множество дупки. Вследствие на гражданското недоволство и опасенията на хората, ще направим необходимото, за да удовлетворим техните искания и да изградим максимален брой площадки за престой“, посочи инж. Иван Досев.

Такива ще има и по участъка, който предстои да се ремонтира или това касае всичките 14 километра на шосето.

Площадките ще бъдат временно решение, докато започне да се изгражда четирилентовото трасе.

Related Articles

Първата фотоволтаична система върху общинска сграда изградиха във Враца

Със собствени бюджетни средства Община Враца изгради първата си фотоволтаична система за собствено потребление върху общински обект, съобщиха от местната управа. Централата е разположена...

Община Варна започва пълна проверка на жилищния си фонд

Община Варна ще направи проверка и цялостен анализ на жилищния фонд, с който разполага. Обект на проверката ще бъдат ведомствените жилища, както и фонд...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ