16 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Откриха императорски терми в античния римски град Рациария

Археолозите откриха императорските терми на античния римски град Рациария, съобщиха от екипа, работил на терен. Разкритите зидове са с дебелина метър и осемдесет, което предполага, че сградата е била монументална. Учените предполагат, че тези терми са най-големите в България и имат висока архитектурна и експозиционна стойност.

Данни за местоположението на императорските терми има още от 70-те години на миналия век, когато учени от университета в Болония, съвместно с археолози от видинския музей, започват проучване в античния град.

Отпуснатото финансиране този сезон, в размер на 25 000 лв. е дало възможност да се работи близо един месец на античния град. Около 30 души са участвали в проучванията, включително археологически екип от шест души.

За тази година разкопките край видинското село Арчар приключват, като надеждите са през пролетта да бъдат подновени.

 

Related Articles

Информационни дни по поканите за достъпна архитектурна среда на АХУ

Агенцията за хората с увреждания (АХУ) организира информационни събития за кандидатите по програмите за изграждане на достъпна среда, осигуряване на средства за заетост, рехабилитация...

На конгрес: Обсъждат зелените технологии и устойчивото строителство

Австрийското посолство кани архитектурната колегия на Международния конгрес „GreenTech Days meet Future of Building 2024“. Той ще се проведе на 17 и 18 април...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ