15 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

Откриват реставрираната Куршум джамия в Карлово

Община Карлово кани гражданите на 13.03. /сряда/ от 11:00 часа на официално откриване на реставрираната Куршум джамия. По време на събитието ще бъдат представени извършените дейности и постигнатите цели, заложени в проект „Консервация, реставрация и експониране на туристическата инфраструктура в община Карлово“. Той е финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., съфинансирана от ЕС чрез Европейски фонд за регионално развитие и чрез финансов инструмент, осигурен от ДЗЗД „Фонд за устойчиви градове“. Церемонията ще бъде предшествана от заключителна пресконференция от 10:30 ч. в зала „Васил Караиванов“ в сградата на Община Карлово.

Проектът стана възможен благодарение на близо 9-годишна юридическа битка на Общината за запазването на собствеността над „Куршум джамия“. Сградата, построена през 1485 година, е паметник на културата с национално значение от Османския период от развитието на България.

При проучвания на обекта, ръководени от експерти от Българската академия на науките (БАН) и Националният институт за недвижимо културно наследство, са открити исторически артефакти, които са датирани от Първата и Втората българска държава. Това според експертите говори, че много преди построяването на джамията мястото е определено за изграждане на светилище.

Related Articles

Първата фотоволтаична система върху общинска сграда изградиха във Враца

Със собствени бюджетни средства Община Враца изгради първата си фотоволтаична система за собствено потребление върху общински обект, съобщиха от местната управа. Централата е разположена...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ