25 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Подготвят проекти за модернизация и развитие на столичния зоопарк

Столичният Зоопарк подготвя проекти за разширение на волиерата за отглеждане на брадати лешояди, както и за разширение на съществуващото заграждение на европейските рисове. Зоопаркът ще кандидатства и за развитие и създаване на нова среда в Образователния център в Зоологическата градина.

Общинският съвет разреши на Зоологическата градина да кандидатства за безвъзмездна помощ по процедура от Управляващия орган на Програма „Околна среда“ 2021 – 2027 г. Целта е да се подпомогне разработването на качествени проектни предложения и последващо финансиране на инвестиционни проекти за ремонт на зоологически градини.

Предвид стартиралите вече дейности преди крайния срок за кандидатстване, е необходимо да бъдат осигурени заемообразно средства в размер на 168 000 лв. с ДДС от бюджета на Столична община.

Допустимите дейности, за които могат да се отпуснат средства, са разработване на план за развитие на зоологическата градина, план за колекция и консервационни дейности, план-график за изпълнение на дейностите за развитие на зоологическата градина, подготовка на проектното предложение, организация и управление на проекта, комуникация, подготовка на документации за възлагане на обществени поръчки.

От месец април 2023 г. Зоопаркът е член на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите. Това е най-престижната международна организация, която осигурява нови възможности за обмен, обогатяване на колекцията от животни, ползване на чуждестранния опит, участие в международни програми за опазване на защитени видове и осигуряване на още по-атрактивна среда за посетителите.

Related Articles

Информационни дни по поканите за достъпна архитектурна среда на АХУ

Агенцията за хората с увреждания (АХУ) организира информационни събития за кандидатите по програмите за изграждане на достъпна среда, осигуряване на средства за заетост, рехабилитация...

Ускоряват строителството на Околовръстния път на Пловдив

Напредва логистичната работа по изграждането на Околовръстния път на Пловдив – проект, по който има голямо изоставане според зам.-министъра на регионалното развитие Николай Найденов. Проектът...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ