15 C
Пловдив
четвъртък, април 18, 2024

Обявиха конкурс за ремонта на Борисовата градина за 8,1 млн. лв.

Столична община обяви конкурс за избор на строителна фирма, която да извърши дългоочаквания ремонт и обновяване на историческата централна част от Борисовата градина. Дейностите ще се извършват по спорния напоследък метод инженеринг – т.е. проектирането, строителството и авторският надзор могат да се извършат от една и съща фирма. А предлаганата крайна цена за извършване на ремонта е в размер на малко над 8,1 милиона лева без ДДС. Финансирането е осигурено по ОП „Региони в растеж“ 2014- 2020, Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“.

Срокът за подаване на оферти от фирмите, желаещи да извършат ремонта, е до 8 август т.г., като предложеното качество на изпълнение ще има 60% тежест при избора на изпълнител. Другите 40% ще са в полза на финансовата част от офертата.

Ремонтът на “Княз-Борисовата” градина ще обхваща обща площ от 32 хектара. В тях са включени зоната около Езерото с лилиите, североизточните периферни паркови пространства, тангиращи бул. „Цариградско шосе“, алпинеума, пространствата около обсерваторията и плувния комплекс „Мария Луиза”.

Проектът е предвиден да се реализира в два етапа, като от СО посочват, че могат да се изпълняват както паралелно, така и последователно. Етап I – „Обновяване на алейна мрежа и паркови елементи“. И Етап II – „Реконструкция на съществуващата обществена тоалетна при Лятната читалня в Княз-Борисовата градина“.

Обществената поръчка включва:

Изготвяне на технически проект по идейното предложение „Обновяване на Княз- Борисова градина” – историческа част и реконструкция на съществуващата обществена тоалетна при лятната читалня в „Княз-Борисова градина“ и изпълнение на СМР. Проектът включва ремонтно-възстановителни дейности в обхвата му – възстановяване и обновяване на зоните; инфраструктурата и характерни елементи в парка, в т.ч. емблематични обекти като Езерото с лилиите и пространството около него; алпинеума, Патешкото езеро, чешми и други водни елементи с художествена украса.

Преобладаващата част от обхвата – 26,6 ха е резерват на градинско-парковото изкуство, обявен с разпореждане на МС от 1988 г. Останалите прилежащи части – 5,4 ха са в охранителната зона на резервата. Зоните – предмет на проекта, са в тази част от парка, която не е била обект на ремонти в последните десетилетия и е в лошо състояние. Алейните настилки и отводнителните елементи са частично или изцяло компрометирани, водоснабдяването е нарушено, липсват осветителни тела.

Крайният срок за изпълнение на строително-ремонтните дейности е до 5 октомври 2023 г.

Related Articles

Варна: Предстои ремонт на Комплекса за социални услуги за възрастни

Предстои основен ремонт на Комплекса за социални услуги за възрастни хора „Гергана“ във Варна, информират от администрацията. Проектът ще се финансира с европейски средства...

Първа копка на водопровод в Дълго поле

Строителната програма на община Калояново е за над 6 млн. лева Първа копка на водопровод на ул. "2-ра" в село Дълго поле направиха кметът на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ