16 C
Пловдив
събота, април 20, 2024

Община Мездра се сдоби с автомобили за зелени и биоразградими отпадъци

За нуждите на Община Мездра бяха предоставени безвъзмездно два автомобила за зелени биоразградими отпадъци.

Единият е открит специализиран сметовоз, с обем на бункера 16 куб. м, а вторият е открит самосвал с каросерийна надстройка тип Вариопреса с обем на бункера 16 куб. м. Доставката на новите машини е по проект „Изграждане на инсталация за компостиране на разделно събрани зелени отпадъци – регион Враца“.

Системата за разделно събиране в община Мездра ще бъде изградена чрез разполагане на 130 контейнери за зелени и за биоразградими (хранителни и кухненски) отпадъци с вместимост 1,1 куб. м. Те ще бъдат поставени на предварително определени точки в града и в съставните села на общината, в близост до елементи от градски зелени системи, квартали и заведения за обществено хранене, генериращи такива отпадъци.

В гр. Мездра ще бъдат разположени 49 контейнери за зелени и градински отпадъци и 5 контейнери за биоразградими (хранителни и кухненски) отпадъци.

Съдовете са кафяви на цвят и са ясно обозначени за вида на приемания отпадък, за да се различават от останалите, предназначени за други отпадъци.

Чрез системата за разделно събиране и транспортиране на зелени и биоразградими отпадъци и работата на новата компостираща инсталация, която беше открита в края на м. септември 2022 г., се цели намаляване на количеството депонирани битови отпадъци в Регионалното депо край с. Косталево и удължаване на експлоатационния му срок чрез значително намаляване на годишните количества депонирани отпадъци в него.

Related Articles

Първата фотоволтаична система върху общинска сграда изградиха във Враца

Със собствени бюджетни средства Община Враца изгради първата си фотоволтаична система за собствено потребление върху общински обект, съобщиха от местната управа. Централата е разположена...

В Плевен: Започна акция по облагородяване на зоопарк „Кайлъка“

Община Плевен, съвместно с общинското предприятие „Акварел“, доброволци и приятели, стартира кампания за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“. Идеята е с общи усилия да направим...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ