16 C
Пловдив
четвъртък, април 25, 2024

Община Велико Търново търси финансиране за реставрация на храма „Св. Св. Константин и Елена“

Община Велико Търново проучва финансови механизми, по които могат да бъдат осигурени средства за цялостна реставрация и отваряне на емблематичната църква „Св. Св. Константин и Елена“ – един от шедьоврите на Уста Колю Фичето. Това заяви кметът Даниел Панов по време на сесията на Общинския съвет в отговор на отправено запитване. Необходимите средства са в размер на около 750 000 лева, а администрацията съдейства по всички възможни начини на собственика на храма – Великотърновска Света митрополия, както за документацията, така и за финансирането.

Експерти от общината са изготвили актуалните документи, свързани с техническите детайли за нужните строителни дейности по фасадата, покривната конструкция, камбанарията и целия църковен интериор. Документацията е съгласувана с Министерството на културата. На Великотърновска Света митрополия са предоставени и всички архивни документи, касаещи както проектирането, така и извършените ремонтни дейности в период от 40 години назад, за да бъде максимално улеснена комуникацията с Националния институт за недвижимо културно наследство, поясни Даниел Панов.

Реставрацията на храма „Св. Св. Константин и Елена“ е включена в Интегрирания план за градско развитие и възстановяване, което също дава възможност за осигуряване на финансиране при отваряне на програми или мерки, каза още кметът.

Кметът припомни, че до 2010-а година църквата не е имала документ за собственост, а през 2013-а година е подписано тристранно споразумение между Община Велико Търново, Великотърновска Света митрополия и Строителната камара. В резултат са извършени частични ремонтни и консервационни дейности по покривното покритие и фасадите, свалено е старото и опасно метално скеле. През 2017-а година, след десетилетия пауза, църквата отваря врати и приема служба в деня на Св. Мария Магдалена.

Related Articles

Готови са проектните задания за ремонт на два горнооряховски парка

След получени предложения от граждани вече са готови заданията за проектиране, във връзка с предстоящия ремонт на парковете „Христо Ботев“ и „Николай Панайотов“ в...

Пускат обществената поръчка за изпълнител на новата библиотека на Варна

Открива се процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител на новата Градска библиотека на Варна, информират от администрацията. Актуализирана е количествено-стойностната...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ