15 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Обмислят разширяване на обхвата на тол системата и увеличаване на на таксите за камиони

Опитваме се да разширим обхвата на тол системата, обсъждаме точно как да се завишат цените на тол таксите. Идеята е да удвоим приходите и по-голямата част от тях да идват от тежкотоварния трафик, информира регионалният министър арх. Виолета Комитова. По думите й тол системата все още е неефективна, годишно събира около 380 млн. лв. При положение, че ¾ от тези пари идват от винетка и много малка част – от товарния трафик, смятаме, че моделът трябва да се обърне, обясни Комитова.

Повече пари трябва да идват от товарния трафик, защото камионите, автобусите, големите превозни средства рушат повече пътищата, а не леките коли. Подготвили сме нови идеи към Министерския съвет.

Като възможност за събиране на допълнителен приход арх. Комитова посочи и глобите за претоварените камиони. Тя даде пример с официални данни от един от митническите пунктове, където до месец август тази година са установени 27 000 претоварени камиона, които официално влизат в държавата. Ако за тези 8 месеца се платят дължимите такси, ще бъдат събрани 50 млн. лв., каза регионалният министър и обърна внимание, че контролните механизми на държавата не работят. Трябва да има тежки глоби за претоварени камиони. Първо заради пътната безопасност и второ – рушат пътната настилка, категорична бе тя. И като доказателство на тезата си, тя обясни, че например един автобус, пътуващ от София за Бургас плаща тол такса само по 1 стотинка на километър, тоест 3,60 лв. за целия маршрут.

Related Articles

5 млн. лева от ЕС за укрепване на три свлачища във Велико Търново

Община Велико Търново очаква близо 5 милиона лева европейско финансиране за укрепване на три свлачища, които засягат жилищни и промишлени територии и пътища. Проектът е...

Правят ОВОС на жп линията на границата със Северна Македония

За 28 март е насрочено да се направи Оценка за въздействието на околната среда (ОВОС) по проект за модернизация на жп линията Радомир-Кюстендил-Гюешево -...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ