12 C
Пловдив
вторник, април 23, 2024

Община Бургас с проект за модернизация на осветлението в 4 района

Община Бургас изготви проект, с който ще кандидатства за осигуряване на външно финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България. Документацията е внесена за разглеждане и одобрение в местния парламент.

Основната цел на проектното предложение е да се повиши енергийната ефективност на системата за външното изкуствено осветление на територията на община Бургас, чрез технологичното ѝ обновление и модернизация в 4 района. това са жилищните комплекси „Славейков”, „Лазур”, „Зорница“ и Централната градска част. В резултат от изпълнение на инвестицията ще се подобрят енергийните характеристики, като се постигне най-малко 30 % спестяване на първична енергия. Но едновременно с това значително ще бъде подобрено нивото на осветеност по кварталните улични мрежи. Предвидените дейности включват пълна подмяна на съществуващите осветителни тела с нови високоефективни източници на светлина, които имат повишени експлоатационни характеристики и повишена ефективност – светодиодни (LED) осветители от последно поколение.

Проектът включва и надграждане на автоматичната система за управление и контрол на уличното осветление в посочения обхват. Той е в унисон със заложения в Програмата за демографско развитие на Бургас стратегически приоритет за осигуряване на ефективна и добра среда за живеене. Максималната стойност на проектното предложение е до 2 000 000 лева, което представлява 100% от общите допустими разходи. Съгласно условията за кандидатстване, Община Бургас се задължава за период от 5 години след приключване на проекта да извършва ежегодни вноски във Фонда за декарбонизация. Условия и ред за това ще бъдат уредени с допълнително споразумение.

Related Articles

До 15-и май започва ремонтът на Дюлинския проход

До 15-и май ще започне ремонтът на 34 км от III-906 през Дюлинския проход. Трасето, което ще се рехабилитира, е между с. Старо Оряхово...

Ограничават движението в тръбата за Бургас на тунел „Траянови врата“

Ще се почистват стените и пътната настилка в съоръжението От 20:00 часа във вторник /23 април/ до 6:00 ч. в сряда /24 април/ ще се...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ