12 C
Пловдив
четвъртък, април 25, 2024

Промяна: Договорите за строителство ще се индексират на тримесечие

Размерът на индексацията на договор за обществена поръчка и рамково споразумение за строителство ще се определя за всяко календарно тримесечие по формула. За нуждите на индексацията ще се прилага индексът към тримесечието, в което дейностите по съответния договор са фактически извършени. Това става ясно от одобреното правителствено постановление за изменение и допълнение на Методиката за изменение на цената на договор за обществена поръчка в резултат на инфлация.

Методиката отразява прогресиращото нарастване на цените в целия производствен сектор от началото на 2021 г. Необходимостта от промяна в нея е продиктувана от обстоятелството, че в сключените договори за обществени поръчки в строителния сектор се съдържат различни клаузи, уреждащи приемането на извършената работа.

Правната възможност извършената работа да бъде приемана през различни периоди от време води до изкривяване на обезщетителния характер на индексацията, както и до съмнения за неоснователно обогатяване в някои случаи. Поради тази причина с изменението критерият се променя, като за нуждите на индексацията се прилага индексът към тримесечието, в което дейностите по съответния договор са фактически извършени.

Целта на методиката е да се изчистят спорните моменти и да се намали изкривяването на индексираните цени. Така ще се минимизират възможностите за евентуални злоупотреби. Ще се гарантира и равнопоставеност на участниците в строителния процес.

След изтичане на съответното календарно тримесечие страните по договор за обществена поръчка или рамково споразумение ще могат да съставят междинен тримесечен отчет за нуждите на индексацията, в който ще се посочват видът, количеството и стойността на извършените през тримесечието строително-монтажни работи.

На изменение ще подлежат цените за строително-монтажни работи по договори за обществени поръчки и рамкови споразумения за строителство, извършени след 30.06.2021 г.

Предвижда се изменение и на цената на строително-монтажни работи и доставки, извършени след като изпълнителят на договора или рамковото споразумение е изпаднал в забава поради причини, за които е отговорен. В този случай, ще се прилага по-ниският между тримесечния индекс към датата на падежа на задължението и към датата на изпълнението.

Related Articles

Втори сме по ръст на цени на жилищата в ЕС

На фона на охлаждането на имотния пазар в редица европейски държави у нас цените на имотите продължават да растат. Според Евростат България е на...

Изложба за историята на храм „Св. Димитър“ и благородното дело на пловдивските Димитровци

Изложба, посветена на храм „Свети Димитър“ може да бъде разгледана от днес в централното фоайе на Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив. Манастирският комплекс...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ