15 C
Пловдив
четвъртък, април 18, 2024

Най-красивият бургаски подлез ще има и изрисувана 3D подова настилка

Атрактивно изрисуваният подлез, с визия на сюрреалистично произведение на изкуството, привлече вниманието на бургазлии още преди официалното си откриване.

Подлезът в района на трите големи професионални гимназии – ПГСАГ „Кольо Фичето“, ПГМЕЕ и ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ е преобразен в истинско произведение на изкуството. Официалното откриване на пространството се състоя с много музика, танци и игри на открито с участието на бургаски младежи – добротворци. Организатор на проявата е Съветът по наркотични вещества към Община Бургас.

„Много сме щастливи, че това мрачно пространство се преобрази изцяло. Това беше точка, през която минават много млади хора и ние поискахме да им дадем нещо красиво. Имаме още много идеи по които ще работим усилено, едната е да се изрисува пода към подлеза с 3D изображения.“ Това каза Росица Димова, председател на Общинския съвет по наркотични вещества.

На място присъстваха и представители на трите бургаски гимназии. Те споделиха, че пространството е много артистично, което предразполага за бъдещи съвместни инициативи между училищата. Всички присъстващи се обединиха около мнението, че съоръжението трябва да се пази и да се поддържа чисто, за да могат изписаните послания да зареждат с оптимизъм и усмивки преминаващите граждани.

Мащабните стенописи са дело на бургаския визуален артист Красимир Марчев. Работата му е продължила 30 дни, но крайният ефект е наистина впечатляващ.

Трудно е да се обрисува с думи това, което ще видите, но като обща визия е интерпретацията на два свята – подводен и космос. На срещуположната страна са изписани послания, изработени от ученици по повод 26-ти юни, Световен ден за борба с употребата, злоупотребата и трафика на наркотични вещества. И всичко това се обединява от  хората, които се движат през съоръжението, за да стигнат от едно място до друго. Ако минавате през подлеза, цветните рисунки ще ви приветстват да се снимате с тях и ще ви отправят посланието „Вгледай се в себе си и се обичай!“.

Помислено е и за безопасността като на двата входа е монтирано видеонаблюдение.

 

Related Articles

В Бургас изкачват 14-етажна сграда за Деня без асансьори

С изкачване на 14-етажна сграда в Бургас ще бъде отбелязан Денят без асансьори. Това ще се случи на 14 април в хотел "Парк". Общо...

Строят модерна зала на Полигона на Столична община

"Осигурихме 700 000 лв. за изграждане на нова модерна зала за обучение в Полигона на общината в Панчарево. В нея ще се провеждат лекции...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ