6 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

Новото строителство скача с 25% заради поскъпването на материалите

Новото строителство поскъпва с 25 на сто заради ръста в цените на строителните материали. Пред БТА председателят на УС на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзиев пресмята, че оскъпяването на крайния продукт ще е над 25%, тъй като между 60 и 70% от стойността на един обект са материалите.

А те през последната година са поскъпнали между 30 и 100%. Ръстът в цената на металите е над 100 процента, на бетона – 30 на сто, а на различните видове изолации средно около 40 на сто.

Същевременно се увеличават и разходите за заплати, които трябва да се предвидят от работодателите в строителството, за да се предотврати изтичането на кадри в други европейски страни, допълни Терзиев.

Инвестиционният процес в строителството продължава да е затруднен от административните тежести в страната, изтъкна инж.Терзиев и посочи, че времето за получаване на разрешение за строителство в Германия отнема 55 работни дни, докато в България – 650 работни дни. Ако не направим нормативни промени, ще изгоним всички външни инвеститори, коментира той.

Председателят на КСБ не изключи фалити в бранша заради кризата. Сега има случаи, при които са подписани за частни поръчки договори с аванс, при които се гарантира цена напред, и в момента за тези фирми е по-изгодно да се откажат и да фалират, отколкото да продължат да работят, каза Терзиев.

Затова от бранша настояват държавата да въведе механизъм, като в други европейски страни, при който чрез формула да се индексират цените на вече сключените договори за строителство, както с частни, така и с държавни възложители. Индексацията да е в двете посоки – увеличаване стойността на договора при драстичен ръст на разходите и съответно намаление при спад на цените.

Related Articles

Строят модерна зала на Полигона на Столична община

"Осигурихме 700 000 лв. за изграждане на нова модерна зала за обучение в Полигона на общината в Панчарево. В нея ще се провеждат лекции...

Първата фотоволтаична система върху общинска сграда изградиха във Враца

Със собствени бюджетни средства Община Враца изгради първата си фотоволтаична система за собствено потребление върху общински обект, съобщиха от местната управа. Централата е разположена...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ