25 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

В Пловдив: С оперни арии отбелязват реставрацията на Часовниковата кула

С концерт от популярни арии в подножието на пловдивското Сахат тепе ще се ознаменува приключване на реставрацията на Часовниковата кула, която е на върха. Това е една от най-старите часовникови кули в Европа и е емблематична за Пловдив.

Построена е през 16 век и е играла ролята на градска наблюдателница на пожарната. От възвишението огромният часовников механизъм е отмервал и времето за пловдивчани. Той тежи повече от 100 килограма и е изработен от италианския конструктор Антонио Барбаджелата. Времето се отмервало не с циферблат, а с камбанен звън, който огласял града всеки ден – точно по обяд.

В хода на годините часовникът на кулата е спирал неколкократно, но е поправян. Заедно с реставрирането и почистването на конструкцията на кулата сега е профилактиран и часовникът.

Около 60 хиляди лева са инвестирани, за да върне Часовниковата кула първоначалния си блясък.

Related Articles

Ускоряват строителството на Околовръстния път на Пловдив

Напредва логистичната работа по изграждането на Околовръстния път на Пловдив – проект, по който има голямо изоставане според зам.-министъра на регионалното развитие Николай Найденов. Проектът...

Над 180 фирми от Европа и Азия ще участват в Архитектурно-строителна седмица 2024

След броени дни- на 3 април се открива мащабното за строителния сектор изложение Архитектурно-строителна седмица. До 6 април в залите на Интер Експо Център...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ