22 C
Пловдив
сряда, април 24, 2024

Недостигът на дървесина затруднява мебелното производство

Съкращения и фалити заплашват фирмите в сектора

Заради недостига на дървесина голяма част от фирмите за производство на мебели и дървообработване изпитват проблеми и отчитат сериозни загуби. За това предупредиха от Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост /БКДМП/ на научно-практическата конференция “Проблеми и перспективи на горското стопанство, дървообработващата и мебелната промишленост в България”.

Двата бранша формират близо 4% от БВП на страната и осигуряват работа за почти 55 000 души. „Призоваваме институциите да поемат отговорност и предприемат мерки, за да може дървесината да се преработва в България, като по този начин се създават хиляди работни места в потенциално застрашените от обезлюдяване планински и полупланински региони“, заяви проф. д-р Васил Живков, председател на БКДМП. По думите му, ако държавата определи ясни правила и регламентира потреблението на дървесина, като насърчи каскадната употреба и създаването на продукти с висока добавена стойност и дълъг жизнен цикъл, секторът би носил и добавена икономическа стойност.

Заради недостига на дървесина по-голяма част от компаниите, свързани с браншовете дърводобив и дървообработване, са застрашени от неизпълнение на договори със свои партньори, а при останалите съществува риск от спиране на работа.

От бранша настояват да бъде отменена заповедта за ограничаване на дърводобива с 30% от високостеблени гори с възраст над 100 години.

За решаване на основните проблеми в сектора – липсата на дървесина, нарастващите разходи за енергийни ресурси, увеличаващата се инфлация, недостига на кадри, от Камарата предлагат следните мерки:

1. Да отпаднат всички ограничения за добив на дървесина, наложени извън нормативната уредба. Включително и ограниченията, възникващи от заповед №РД 49-196/21.05.2021 г. на министъра на земеделието, с която се намалява с 30% обема на предвиденото средногодишно ползване по горскостопански планове (ГСП) на ДГС/ДЛС от високостъблени гори с възраст над 100 г.

2. Да се изпълняват годишните планове за ползване на дървесина (ГППД) и планираните по ГСП сечи от страна на ДГП/ДЛС.

3. Да се обсъдят възможностите за увеличаване на годишните планове за ползване на дървесина (ГППД) и достигане до европейските практики – съотношение ползване/прираст – средно за Европа 75 %.

4. Да отпадне преференцията за местни фирми, които могат да добиват до 30% от дървесината в съответната територия.

5. Дървесината да се използва каскадно.

6. Временно да се ограничи износа на необработен дървен материал (митнически тарифен код 4403) за трети страни.

7. Промяна в нормативната нормативна уредба, касаеща добива и ползването на дървесина.

Related Articles

Варна: Акция за почистване на града на 27 април

Община Варна започва серия от кампании за почистването на морската столица. Първата от тях ще се проведе на 27 април, обявиха от администрацията. Акцент...

Проф. д-р арх. Тодор Булев представя „София – град на мечтите“ в изложба

В изложбата „София – град на мечтите” проф. д-р арх. Тодор Булев показва своите вече повече от 50-годишни творчески търсения (1974-2024) за градската среда,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ