18 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

На 1 октомври: Сточна гара в София отваря врати за артисти, бизнеси и занаяти

На 1 октомври сградата на Сточна гара в София ще оживее с изложение на местни артисти, бизнеси и занаяти. Това е следваща стъпка от дългосрочния проект на ГРАДОСКОП “Зеленият преход на гарите”, който цели да разгърне потенциала за устойчиво развитие на бившите индустриални терени около ЖП ареалите между Сточна гара и Гара Подуяне-разпределителна в София.

Форумът включва разнообразна програма от активности за малки и големи. Посетителите ще имат възможността да разгледат и обсъдят резултатите и предложенията от всички експертни дискусии и работилници за устойчиво развитие на терените от Сточна гара до гара Подуяне.

През целия ден в сградата ще има изложение на артисти, занаяти и малки бизнеси от квартала, организирано в партньорство с независимото културно пространство Culture Lab, което приютява десетки ателиета и пространства за изкуство в непосредствена близост до Сточна гара.

Предвидена е интерактивна работилница „Озеленяваме заедно” с беседа и разходка за малки и големи, и заснемане на растителни видове с Botanic Lab. Всички посетители ще могат да се включат в мащабното картиране на дърветата и растенията на София на интерактивната дигитална карта на „Едно дърво“.

Граждани, специалисти и ландшафтни архитекти ще имат възможност да станат част от създаването на иновативна концепция за използване на градската растителност в района на Сточна гара – зона, която според организаторите крие невероятен потенциал за зелени градски активности и може да се превърне в ключова точка за развитие на ландшафтното богатство на София.

Участниците в работилницата „Строим заедно” могат да се включат в създаването на градски мебели, с които да се облагороди входа на сградата на Сточна гара. Използвайки дори най-незначителни на пръв поглед остатъци, изхвърлени от предприятия за масово производство, те създават мебели-уникати, които надхвърлят очакванията и стимулират нови открития. В работилницата ще се сътвори пейка, проектирана с използване на индустриални материали.

В детската архитектурна работилница „Игра в града” малките посетители ще говорят за техните любими места за игра в София, ще разглеждат различни примери от света и ще обсъждат как би изглеждало идеалното пространство за игра. Всеки ще може да сподели мнението си и да предложи конкретни идеи, като направи рисунка върху снимки на различни места около Сточна гарата и зелените терени покрай жп релсите. Накрая всяко дете ще може да създаде модел на мечтаното място за игра, използвайки рециклирани материали и да сподели своята история.

Посетителите могат да изпитат въздействието на танца във виртуална реалност с късометражния VR танцов филм на Саша Хаджиева – Control. Програмата включва още танцова работилница за суинг със Swing Society, джаз концерт на Georgia Pavlova Trio и фънк и соул DJ сет на DJ Kool Bum Phunk.

Related Articles

Модернизират осветлението в 14 столични района

Столичната община ще кандидатства по проект за модернизация на системата за изкуствено осветление в 14 района на София. Предложението предстои да бъде одобрено на...

Правят ОВОС на жп линията на границата със Северна Македония

За 28 март е насрочено да се направи Оценка за въздействието на околната среда (ОВОС) по проект за модернизация на жп линията Радомир-Кюстендил-Гюешево -...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ