7 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

Газ анализатор от последно поколение купуват за депото за отпадъци в Бяла

Газ анализатор на стойност 9 552 лева ще бъде закупен за депото за отпадъци в Бяла. Решението бе взето по време на провелото се общо събрание на Регионалното сдружение за управление на отпадъците, обслужващо освен общините Бяла, Борово, Ценово, Две могили, Полски Тръмбеш и Опака.
Устройството има способност да измерва всички видове отделени газове от шестте кладенци за биогаз и е в състояние да засича едновременно концентрацията на метан, въглероден диоксид, сероводород, водород и кислород, като има опция и за добавяне на допълнителни показатели. За близо 36 000 лева пък ще бъде закупен самосвал, който ще се използва за извозване на вече разделените отпадъци. Специализираният автомобил ще се използва и за други нужди на сметището. Оборудването с нова техника се налага заради честите повреди на машините, които са на повече от 30 години. Има идея специализираният контейнеровоз „ИВЕКО“ да се използва от всички общини по график в събота и неделя, за да разставя контейнери за зелени биоразградими отпадъци.
Ще се строи и бетонна стена под формата на буква „П“ под ситото за компост. Към момента няма възможност да се пресява готовият компост, тъй като с наличните товарачи – фадроми няма как да се товарят фракциите за депониране след пресяване. Тази дейност ще струва малко над 12 000 лева с ДДС, като парите по всички посочени дейности са от продажбата на сортирани отпадъци на търг. Сред проблемите, които се очертават през следващите няколко години са недостигът на контейнери в общините, както и бързо запълващият се капацитет на сметището. През 2020-а година са депонирани общо над 9000 тона боклук, като се очаква тази година да се увеличат на около 9500 тона.

Related Articles

В Бургас изкачват 14-етажна сграда за Деня без асансьори

С изкачване на 14-етажна сграда в Бургас ще бъде отбелязан Денят без асансьори. Това ще се случи на 14 април в хотел "Парк". Общо...

Община Варна започва пълна проверка на жилищния си фонд

Община Варна ще направи проверка и цялостен анализ на жилищния фонд, с който разполага. Обект на проверката ще бъдат ведомствените жилища, както и фонд...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ