21 C
Пловдив
сряда, април 24, 2024

Напредва ремонтът на Станционната градина в Стара Загора

Проектът за благоустрояване на Станционната градина в Стара Загора напредва с бързи темпове, съобщи главният арх. Виктория Грозева. Към настоящия момент в парка са изградени стоманобетонови конструкции на местата за сядане, подземен резервоар с помпено помещение за поливната система, надземна тоалетна, фонтани, положена е и армирана бетонова настилка за четири детски площадки. Изпълнен е монтаж на детски съоръжения в различни възрастови гупи.

Изпълнена е част от настилка по алейната мрежа на парка от вибропресовани бетонови блокчета. Завършена е настилката в градината за разходки и игра на кучета, както и настилката от бетонови паркинг елементи южно от колодрума. Приключили изцяло са и дейностите по подмяна на съществуващите канaлизационни и водопроводни тръби. Изградени са външната водопроводна мрежа, външната канaлизационна мрежа за отводняването на алеите, тръбната мрежа на автоматизираната поливна система, довършен е и сондажът на поливната система.

В напреднал етап са дейностите по изграждане на площадковите електроинсталации – магистралните трасета, тръбоканалната мрежа, бетонови шахти, монтирани са паркови осветители на северната и централната алея, електрозахранването и заземителния контур на тоалетната, електрозахранването и мълниезащитната инсталация на „Помпено“. Положена е тръбоканалната мрежа на слаботоковата инсталация с гофрирани и HDPE тръби на системата за видеонаблюдение.

Предстои цялостно завършване на алейната мрежа на парка, полагане на ударопоглъщата саморазливна настилка на детските площадки, монтаж на парково обзавеждане (пейки, кошчета и др.), доставка и засаждане на дървесна растителност. Ремонтите дейности включват още изграждане на осветителната инсталация, монтаж на художествени и паркови осветители тип „Паве“ и осветители в конструкцията на места за сядане, съоръженията на системата за видеонаблюдение, както и цялостната визия на местата за сядане, надземната тоалетна с осигурен достъп за хора в неравностойно положение, фонтани съгласно проектната документация.

Това е първата рехабилитация на Станционната градина от създаването ѝ до момента. Общата стойност на проекта е 4 394 004. 54 лв., от които безвъзмездната финансова помощ от ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 е в размер на 4 млн. лв. Фирмата изпълнител е „ВДХ“ ЕАД. Общата площ на градината е близо 52 дка.

Related Articles

Проф. д-р арх. Тодор Булев представя „София – град на мечтите“ в изложба

В изложбата „София – град на мечтите” проф. д-р арх. Тодор Булев показва своите вече повече от 50-годишни творчески търсения (1974-2024) за градската среда,...

Пускат обществената поръчка за изпълнител на новата библиотека на Варна

Открива се процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител на новата Градска библиотека на Варна, информират от администрацията. Актуализирана е количествено-стойностната...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ