11 C
Пловдив
събота, април 20, 2024

Археолози откриха части от стенописи край Твърдица

Находките са в останките на средновековния град- крепост „Вердица“

Археолози откриха части от стенописи при разкопки в края на археологическия сезон край Твърдица, съобщиха от Историческия музей.

При археологическите проучвания на средновековния град- крепост „Вердица“ са разкрити значителни части от стенописи на църквата, която е разположена извън крепостните стени.

Най-добре находките са запазени в северозападния ъгъл на притвора. В долната му част е оформен цокъл от правоъгълници с различен цвят, а над него на тъмно зелен фон се откроява част от изправена човешка фигура. Учените смятат, че тя е на светец или монах, пострадал за християнската вяра.

За съжаление времето и иманярските посегателства са довели до значителното унищожение на този впечатляващ паметник от края на XII-XIII век, считат археолозите.

Related Articles

В Плевен: Започна акция по облагородяване на зоопарк „Кайлъка“

Община Плевен, съвместно с общинското предприятие „Акварел“, доброволци и приятели, стартира кампания за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“. Идеята е с общи усилия да направим...

Лифт до крепостта „Патмос“ става обект от първостепенно значение за Ардино

Общинските съветници в Ардино гласуваха предложението на кмета инж. Изет Шабан кабинковият лифт от с. Стар Читак до крепостта "Патмос" да бъде обявен за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ