11 C
Пловдив
сряда, април 24, 2024

МРРБ обяви покани за финансиране на общински пътни и ВиК проекти

Министерството на регионалното развитие и благоустройството обяви допълнителен срок от 15 дни, в който общините и областните администрации могат да кандидатстват за финансиране за общински пътища и ВиК съоръжения.

За първи път от бюджета на МРРБ се заделят целеви средства в размер на 500 млн. лв. за целево финансиране на общините. То реално ще се отпуска от началото на юни т.г. Идеята е догодина финансирането да се отдели във фонд за общински проекти с бюджет от 1 млрд. лв. Причината е, че общинската пътна мрежа и ВиК инфраструктурата са в тежко състояние и са системно недофинансирани.

Поканата е към всички 265 общини и 28-те областни администрации в страната. Те могат да подават само нови предложения за финансиране или такива, които вече са постъпвали в МРРБ, но за тях е настъпила промяна в обстоятелствата, например има вече избран изпълнител.

Подадените до момента в МРРБ общински проекти също ще участват в класирането. С проекти за подобряване на общинските пътища могат да кандидатстват само общински администрации. Важно условие е трасетата да са в списъка с общински пътища, утвърден от Министерския съвет. Задължително условие за финансиране е проектите да имат пълна проектна готовност и издадено разрешение за строеж.

Допустими са и проекти на инженеринг, като за тях също трябва да има всички необходими строителни книжа. Ще се отпускат средства и за строителен и авторски надзор по време на строителството, а при обектите на инженеринг – за изработване на проектна документация, изпълнение на строително-монтажни дейности и упражняване на авторски надзор.

За подобряване на ВиК инфраструктура, публична общинска или публична държавна собственост, ще могат да кандидатстват общински и областни администрации. И тук задължително условие е обектите да са с пълна проектна готовност и валидно разрешение за строеж. Ще се финансират и ВиК обекти на инженеринг, но те няма да са с предимство.

Условията за кандидатстване можете да видите в секция „Обяви“ в сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Related Articles

Първата градска градина в България, създадена 1878 г. в Пловдив, грейва след основен ремонт

От 19 до 21 април ще бъдат празниците за официалното откриване на обновения парк Церемонията по откриването на обновения парк в Пловдив, който е Първата...

Изложба за историята на храм „Св. Димитър“ и благородното дело на пловдивските Димитровци

Изложба, посветена на храм „Свети Димитър“ може да бъде разгледана от днес в централното фоайе на Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив. Манастирският комплекс...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ