12 C
Пловдив
събота, април 20, 2024

ЕК одобри Програмата за трансгранично сътрудничество България – Сърбия 2021-2027

Инвестират над 38 млн. евро за развитие на Северозападна и Западна България и граничните райони на Сърбия

Европейската комисия одобри Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027. Над 38 млн. евро ще бъдат инвестирани през следващите 7 години в областите Видин, Монтана, Враца, София, Перник, Кюстендил на територията на България и Борски, Зайчарски, Пиротски, Нишки, Топлички, Ябланички, Пчински в Сърбия.

Най-голям дял от бюджета на програмата, над 23 млн. евро, е насочен към инвестиции в интегрираното териториално развитие с фокус върху специфичните нужди на региона. По този приоритет ще бъдат подкрепени проекти в областта на туризма, адаптирането към климатичните промени, за повишаване на конкурентоспособността на малките и средни предприятия и създаване на работни места. Предприятията ще имат възможността за разширяване на икономическата си активност към нови пазари и продукти.

Над 8 млн. евро ще бъдат инвестирани в реализацията на стратегическия проект по програмата, който е свързан с подготовка на населението за навременна реакция при бедствия – пожари и наводнения. Предвидени са обучения на професионалните екипи и доброволци, обмяна на опит, укрепване на институционалния капацитет и доставка на специализирано оборудване за регионалните подразделения на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ на МВР и Сектор за управление на извънредни ситуации на МВР – Сърбия.

17 % от общия бюджет на програмата е предвиден за подкрепа на малките и средни фирми в дейности за повишаване на конкурентоспособността на предприятията и достъп до нови позари в рамките на приоритет 1 „Конкурентоспособен граничен регион“.

Related Articles

Втори сме по ръст на цени на жилищата в ЕС

На фона на охлаждането на имотния пазар в редица европейски държави у нас цените на имотите продължават да растат. Според Евростат България е на...

Първата фотоволтаична система върху общинска сграда изградиха във Враца

Със собствени бюджетни средства Община Враца изгради първата си фотоволтаична система за собствено потребление върху общински обект, съобщиха от местната управа. Централата е разположена...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ