18 C
Пловдив
четвъртък, април 25, 2024

Местят тонове книги в новата библиотека на Бургас

Преместени са първите 20 тона книги от старата сграда в новата градска библиотека на Бургас. Някогашната немска болница е превърната в ултрамодерна постройка, която бургазлии вече наричат „Храм на книгата“. От екипа се надяват до края на март да завършат преместването на общо 60 тона книжнина.

Фасадата на сградата на ул.„Св. св. Кирил и Методий“ е изпълнена с материали, с които се изграждат съвременните институционални сгради в Европа – HPL плоскости, наподобяващи визуално бетон.

За удобство на посетителите на библиотеката е поставена работна станция за самообслужване на читатели, която прилича на банкомат. Там всеки читател ще може да върне книгите сам, без да се налага да изчаква да бъде обслужен. В библиотеката има 3D принтер и копирен център.

Хилядите книги ще се съхраняват в специални подвижни стелажи – комактоси. Хранилищата и другите помещения са обезопасени със специфична пожарогасителна система.

Освен че ще бъдат съхранявани в просторни хранилища с много удобства, изданията ще бъдат почиствани на специална стационарна машина и специална прахосмукачка. А ако някой недобросъвестен посетител реши да си тръгне с книга, се задейства детектор за кражби RFID, който идентифицира кода на всяка книга, притежание на библиотеката.

Библиотеката предлага също и много уютни вътрешни и външни пространства, в които всеки читател може да се уедини с четиво. А за деца и ученици има редица интерактивни изненади.

Related Articles

Разполагат контейнери за биоразградими отпадъци в Пирдоп

През месец май Община Пирдоп ще започне поетапно разполагане на кафяви контейнери за зелени и биоразградими отпадъци. За удобство на гражданите на съдовете ще...

Планираните ремонти в район „Кремиковци“ вече започнаха

Започнаха планираните ремонти за столичния район "Кремиковци". Подготвят се и се обявяват обществени поръчки за обновяване на сградите на кметствата в кв. "Враждебна" и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ