15 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Монтираха нови платформи за щъркелови гнезда в Югоизточна България

„Електроразпределение Юг“ монтира 181 нови платформи за щъркелови гнезда по стълбове от електроразпределителната мрежа в Югоизточна България. Това съобщиха от пресцентъра на енергийното дружество. С тях общият брой на платформите, монтирани за предпазване живота на щъркелите, oт 2009 г. насам става 2973.

Стълбове от електроразпределителната мрежа са предпочитано място от щъркели за разполагане на техните гнезда, като често тези гнезда са в непосредствена близост до проводниците. В много случаи това е предпоставка за аварии и инциденти, които от една страна се отразяват фатално на птиците, а от друга причиняват щети и прекъсвания по мрежата, коментират от компанията.

Чрез поставянето на предпазни платформи гнездата се повдигат на разстояние около един метър от проводниците. По този начин не само се предпазва животът на птиците, но и се намалява потенциалната опасност от подпалване на гнездата, тъй като металните платформи не позволяват те да пропадат между проводниците на електрическата мрежа.

Обезопасяването се извършва преди пролетната миграция на птиците от Министерството на околната среда и водите, се казва още в съобщението.

Related Articles

5 млн. лева от ЕС за укрепване на три свлачища във Велико Търново

Община Велико Търново очаква близо 5 милиона лева европейско финансиране за укрепване на три свлачища, които засягат жилищни и промишлени територии и пътища. Проектът е...

Ямбол реализира 3 важни за града проекта

Община Ямбол получи държавно финансиране, което ще бъде насочено към реализацията на три важни проекта за града. Кметът Валентин Ревански и главният счетоводител на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ