15 C
Пловдив
четвъртък, април 18, 2024

Нови мерки за облекчаване на транспортния трафик по границите

Обсъждане и мерки за облекчаване на преминаването на товарните автомобили през сухопътните граници на излизане от България предприема Транспортното министерство.

Като основна мярка от ведомството посочват, че ще бъдат сформирани експертни групи, които до дни ще започнат работа на граничните пунктове, където заедно с колегите си ще разгледат възможностите за подобряване на ефективността. „Стартираме работа на Дунав мост 2 при Видин-Калафат, като по линия на Министерство на външните работи ще се търси диалог с румънска страна за облекчаване на работата на пункта. Този проблем стои и пред останалите гранични и митнически контроли и затова ще се работи за намиране на комплексно решение“, изтъкна министър Георги Тодоров.

Обсъжда се и вариант за разделяне на пълните и празни товарни автомобили, което ще доведе до частично облекчаване на трафика. Към момента увеличението на трафика на Дунав мост 2 е с 15 % спрямо 2019 г. Част от причините за това са повишените пътни такси на територията на Република Сърбия, както и проблеми на сръбско-хърватската граница, които срещат българските превозвачи.

Изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски, заяви че в много от случаите причините за забавянето не са от българската страна. На ГКПП „Видин-Калафат“ проблемът е на територията на Румъния, а при Русе-Гюргево се извършват обстойни проверки на товарните автомобили за наличие на емигранти. Проблемите са различни и затова ще се търсят решения на място.

 

Related Articles

НКЖИ и БДЖ прехвърлят имоти в полза на община Пловдив

Кметът на Пловдив Костадин Димитров подписа споразумението с НКЖИ за прехвърляне на имоти от държавната компания в полза на община Пловдив. Допълнителното споразумение е гласувано...

Варна: Предстои ремонт на Комплекса за социални услуги за възрастни

Предстои основен ремонт на Комплекса за социални услуги за възрастни хора „Гергана“ във Варна, информират от администрацията. Проектът ще се финансира с европейски средства...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ