24 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

В община Смолян ще могат да се санират еднофамилни къщи с пари от ЕС

Еднофамилни къщи ще могат се санират със средства от ЕС само в община Смолян. Другите девет общини на областта не попадат в обсега на програмата “Развитие на регионите“ в периода до 2027 г., информира БНР. За първи път в новия програмен период ще бъдат санирани еднофамилни къщи с евросредства. За Смолянска област такава инвестиция по програма ще може да се направи само в община Смолян.

Задължително условие за обновяване на еднофамилните жилищни сгради ще бъде наличието на изготвено обследване за енергийна ефективност и техническо обследване на сградата, което собствениците могат да възложат на специалисти. Основната цел е след санирането сградата да постига по-висок енергиен клас.

Допустими ще са различни мерки за енергийна ефективност, които ще се финансират от управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г.

Ще се финансират проекти, идентифицирани на базата на подхода „отдолу-нагоре“, които са отразени в плановете за интегрирано развитие на общините и интегрирани териториални стратегии за развитие на шестте региона за планиране. Моделът за подкрепа на мерките все още е в процес на разработване. Уточнява се и общият брой сгради, които ще могат да се финансират.

Най-големите общини в страната – Столична, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе, Стара Загора, Видин, Велико Търново и Благоевград, ще получават финансиране в рамките на Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“. По втория приоритет ще се финансират мерки на територията на други общо 40 градски общини, сред които и Смолян.

Related Articles

Нестандартно: Ученичка от Айтос направи Айфеловата кула от дървени пръчици

Вдъхновила се от френската култура и архитектура Дамла Кемик - ученичка от XII клас от Айтос направи макет на Айфеловата кула от 1000 дървени пръчици....

Строят закрит плувен басейн с минерална вода в Джебел

Закрит плувен басейн с полуолимпийски размери ще има в Джебел. Прогнозната стойност на обществената поръчка за изграждане на съоръжението е 1 735 375 лева...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ