12 C
Пловдив
събота, април 20, 2024

КСБ обявява протестни действия съвместно с ББКП

Камарата на строителите в България (КСБ) обявява национални протестни действия съвместно с ББКП в защита на интересите на българския строителен бранш. Това реши на заседание днес разширеният Управителен съвет на браншовата организация. Решението е вследствие от влошаващото се състояние на отрасъла и неглижирането от страната на институциите на сериозните проблеми, пред които той е изправен и за които КСБ алармира повече от година, но резултат няма. Протестът е днес пред Народното събрание, както и в страната.

„Ескалиращите цени на материалите и суровините и неприемането на индексация, бавенето на разплащания за извършени дейности и липсата на инвестиции в строителството поставят фирмите в невъзможност да функционират нормално и да изпълняват своите ангажименти“, се посочва в позицията.

„КСБ многократно сезира отговорните институции – министерства, Народното събрание, политически партии. Проведохме десетки срещи, на които получавахме уверения за подкрепа, но към момента резултат няма. С всеки ден ситуацията в сектор „Строителство“ се влошава. Не само малките, но и средните и по-големите фирми са на ръба на оцеляването. Считаме, че очевидно този начин на комуникация с отговорните институции е изчерпал своите възможности. Проблемите на един от ключовите за икономиката на страната браншове се неглижират и явно не са приоритет“, се казва още в документа.

„Ежедневно фирми преустановят дейността си, а стотици хора вече са без работа. Потърпевши от тази безотговорна политика са и всички български граждани, които ще бъдат лишени от модерна европейска инфраструктура и полагащото им се качество на живот. Липсата на индексация ще доведе до неизпълнение на проектите по европейските програми, връщане на средства и загуба на милиарди за държавата, както и до загуба на работни места и ръст на безработицата. Това не може да продължава!“, пише още в позицията. В нея са посочени и исканията на КСБ:

1. Справедлива индексация сега!

2. Незабавно намиране на решение за разплащане на дължимите към строителните фирми суми.

3. Рестарт на инвестиционната активност и строителството в цялата страна.

Related Articles

Строят модерна зала на Полигона на Столична община

"Осигурихме 700 000 лв. за изграждане на нова модерна зала за обучение в Полигона на общината в Панчарево. В нея ще се провеждат лекции...

Стартира рехабилитацията на довеждащия водопровод на с. Брестовица

Рехабилитацията на довеждащия напорен водопровод на с. Брестовица, община Родопи вече може да стартира след като на 16.04.2024 г. „Българският ВиК холдинг“ ЕАД и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ