15 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Модернизират плувния басейн в Павликени със соларни панели и газови котли 

Община Павликени започва работа по иновативен проект, чрез който ще надгради и развие покрития плувен басейн в града. Планира се въвеждането на енергоспестяващи мерки, които да съкратят разходите за електроенергия, информираха от пресцентъра на администрацията.

Покритият плувен басейн е построен и въведен в експлоатация през 2015 г. като част от мащабен проект на Общината за изграждането на нови спортни обекти. Основният му недостатък са големите разходи за енергия. В съоръжението няма изградени ВЕИ системи, които да подпомагат основните и да намалят потреблението на електрическа енергия, а загряването и поддържането с определена температура на голямото количество водна маса консумира около 700 мегават часа ток годишно.

Покритият плувен басейн на град Павликени е ново, съвременно съоръжение, част от спортната инфраструктура на града, предлагаща условия за активен спорт на жителите на града. В него провеждат тренировките си състезателите от Клуба за водни спортове, провежда се и организирано обучение на деца, както и редица състезания. Басейнът е отворен и за индивидуални посетители.

Новият проект на Община Павликени предвижда изграждане на ВЕИ – система от 90 слънчеви колектори за битова гореща вода, както и монтиране на 3 газови котли за отопление и за подгряване на водата от слънчевите колектори. Предвиден е монтаж на 3 бр. термогравитационни отоплителни съдове с обем по 2200 литра и вградена соларна серпентина. С изпълнението на проекта най-големите консуматори на електроенергия в сградата ще се заменят с такива, използващи слънчева енергия и/или природен газ. Съществуващите системи, работещи на електрическа енергия, се запазват като резервиращи.

В помещенията (съблекални, бани, тоалетни) ще се монтират радиатори, подгрявани от новата отоплителна инсталация. За подобряване на микроклимата и отоплението се предвижда инсталиране на 8 броя термопомпени обезвлажнители, които ще облекчат работата на вентилационната инсталация за проветряване и обезвлажняване на помещението на басейна. Цялата система е снабдена с необходимата автоматика, осигуряваща правилно функциониране и контрол.

Стойността на техническия инвестиционен проект е 419 648 лв. с ДДС.

 

Related Articles

На конгрес: Обсъждат зелените технологии и устойчивото строителство

Австрийското посолство кани архитектурната колегия на Международния конгрес „GreenTech Days meet Future of Building 2024“. Той ще се проведе на 17 и 18 април...

Модернизират осветлението в 14 столични района

Столичната община ще кандидатства по проект за модернизация на системата за изкуствено осветление в 14 района на София. Предложението предстои да бъде одобрено на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ