18 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

КЕВР предлага с над 15 % по-скъп газ от септември

КЕВР предлага цената на синьото гориво за месец да бъде с 15,21% по-висока спрямо действащата цена за месец август. Това стана ясно на проведеното открито заседание, на което беше обсъден доклад на „Булгаргаз“ с искане за утвърждаване на цена за месец септември 2020 г. По тази цена общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

При утвърждаването на цената на природния газ КЕВР отчита заявените прогнозни количества природен газ от внос за вътрешния пазар, условията по договора между „Булгаргаз“ ЕАД и ООО „Газпром экспорт“ и осреднения валутен курс на БНБ на лева спрямо чуждестранната валута, в която се заплаща внасяния в страната природен газ.

Правомощията на КЕВР са единствено да установи дали заявлението на обществения доставчик „Булгаргаз“ ЕАД отговаря на изискванията на Наредба № 2 за регулиране на цените на природния газ и на договора за доставка между двете дружества.

От 5 август 2019 г., цената на природния газ у нас вече се изчислява всеки месец и се формира по нова ценообразуваща формула.

Данните ще бъдат внесени в регулатора на 1.09.2020 г., като по този начин Комисията ще разполага с цялата необходима информация, за да може същия ден да приеме окончателно решение за цената на природния газ за месец септември 2020 г.

 

Related Articles

С 3,5 млн. лв. доизграждат храма в Южния парк

По предложение на министър-председателя акад. Николай Денков правителството отпусна средства за доизграждането на храм „Св. вмчк. архидякон Стефан“ в Южния парк в София. Средствата...

Столична община събира проекти за изпълнение на Плана за интегрирано развитие

Столична община, в качеството си на териториален орган по подбор на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на Програма “Развитие на регионите”...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ