13 C
Пловдив
вторник, март 19, 2024

Как да подготвим технически паспорт на сграда

До 2022 година всички жилищни сгради, построени преди 2007 година, трябва да имат технически паспорт. Документът отразява реалното техническо състояние на сградата. Изискването е на Европейския съюз. Липсата на такъв паспорт се санкционира финансово, но това не отменя издаването му. Той ще се изисква и при нотариални сделки.

В техническия паспорт трябва да има информация за сградата, характеристики, предписания за бъдещи ремонти, които трябва да се направят, за да може тя да се поддържа в добър вид и инструкции за безопасност. Идеята на паспортизацията е да се създаде един стандарт, от който да може да бъде добита една обективна представа за сградата.

Два са начините за изготвяне на този технически паспорт в зависимост от това, дали сградата е нова, или е въведена в експлоатация, информира БНР. Новите сгради задължително трябва да имат паспорт, той се прави на база техническия проект. Без него сградата не може да получи разрешение за ползване.

При съществуващите сгради, за да се изготви технически паспорт, трябва да се събере екип от проектанти, който да направи обследване, на база това обследване се изготвят доклади, които са основа за изработването на техническия паспорт. Единият от вариантите е да се потърси надзорна фирма, другият е да се потърси екип от проектанти, които са обявили, че предлагат такъв вид услуги. Цената за изготвяне на паспорт се определя от площта на сградата, има значение и кога е въведена в експлоатация. За по-старите сгради са необходими по-големи обследвания. От голямо значение е и състоянието на самата сграда. Цените варират от 3 до 5 лева на квадратен метър.

Ако не бъде изготвен технически паспорт в указания срок – до края на тази година, кметът на общината е длъжен служебно да предпише изготвянето му, служебно отиват проектанти, които го изготвят, а собствениците стават длъжници на общината.

Къщите на село също трябва да имат технически паспорт.

Related Articles

Столична община настоява за запазването на три исторически сгради

Кметът на София Васил Терзиев настоява за опазването на три стари софийски сгради, културна ценност за столицата. В писма до министъра на културата и...

Китайска компания инвестира 35 млн. евро в завод за производство на авточасти

Заводът ще се строи в Тракия икономическа зона Китайската компания за производство на авточасти Shanghai Unison Aluminium Products Co. ще инвестира в в завод на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ