16 C
Пловдив
четвъртък, април 25, 2024

Йорданка Фандъкова: До началото на 2021 г. приключва строителството на Центъра за съвременно изкуство

Трансформирането на сградата на бившата топлоцентрала за развитието на център за съвременно изкуство се изпълнява, като проектът предвижда в началото на следващата година да приключат строителните дейности. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на обекта. Тя  уточни, че изграждането и оборудването на Центъра се финансира изцяло от общината и ще струва малко над 5 млн. лв., като по-голямата част от средствата са отпуснати от Приватизационния фонд, а останалите са от бюджета на общината.

Много важна за развитието на центъра е ролята на творците и на хората на изкуството, посочи също Фандъкова. На проверката присъства и Малина Едрева, председател на комисията по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичен общински съвет.

С цел изясняване на функциите на обекта се проведоха редица обсъждания, работиха десетки представители на творците и творчески организации.

Проектът бе избран след проведен международен конкурс с участието на над 60 колектива, оценени от международно жури. Новият център ще съдържа многофункционална зала, камерна зала за представления, за визуални изкуства. Идеята е центъра за съвременно изкуство „Топлоцентрала“ да бъде насочен не само директно към артистите и публиката, но и към посетителите на парка като място за отдих, срещи, култура. В много от зоните – закрити и открити – ще бъде търсена възможност за организиране на разнообразни формати на събития и изложби и др.

Related Articles

Пускат обществената поръчка за изпълнител на новата библиотека на Варна

Открива се процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител на новата Градска библиотека на Варна, информират от администрацията. Актуализирана е количествено-стойностната...

Изложба за историята на храм „Св. Димитър“ и благородното дело на пловдивските Димитровци

Изложба, посветена на храм „Свети Димитър“ може да бъде разгледана от днес в централното фоайе на Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив. Манастирският комплекс...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ