12 C
Пловдив
четвъртък, април 18, 2024

До месец: Започва строежът на завод за бронирани автомобили в Бургас

Водещата компания в глобалната отбранителна индустрия International Armored Group (IAG), започва строежа на най-голямата си производствена база за бронирани автомобили в света именно в България. Първата копка на новия завод на българина д-р Антон Стефов по стандартите на НАТО ще бъде през март в Промишлена зона – Бургас.

За реализацията на проекта инвеститорът е планирал да вложи първоначално 20 млн. лв., a Община Бургас от своя страна ще финансира дейности по изграждане на техническа и довеждаща инфраструктура. Подготовката на проекта стартира още в началото на 2022 година. Новият завод ще бъде на площ от 150 000 кв. м., като за енергийната ефективност на сградата ще допринесат покривните фотоволтаични инсталации.

Български специалисти, обучени от експертите на компанията, ще произвеждат цялата гама от изделия, включително най-новата бронирана машина на пехотата „РИЛА 8х8“.

„Щастливи сме, че имаме възможност да разширим нашето интернационално семейство именно с производство в България, където инвестираме освен в иновации в отбраната, и в специалисти, от които страната ни има нужда. Със старта на строежа ще отбележим ключов момент в развитието на този важен проект, който ще има толкова положително въздействие върху българското индустриално производство. Благодаря на всички национални и местни институции, които свършиха своята работа професионално, така че проектът да стартира в срок“, коментира собственикът на IAG д-р Антон Стефов.

Завършването на фабриката ще създаде най-малко 300 работни места, като за първи път български специалисти ще имат възможност да произвеждат бронирани машини по световен НАТО стандарт на територията на България. В ход е разработка и на серия защитени от смущения дронове за спасителни, разузнавателни и аварийни отряди, с участието на водещи български фирми партньори на IAG. Новите разработки също ще бъдат произвеждани в България. В процес на инженерни изчисления са и бронирани платформи – носители на леки артилерийски системи. В продуктовата гама на компанията в серийно производство са вече и военни кранове за евакуация и леки патрулни автомобили.

Related Articles

Благоустрояват междублокови пространства в Бургас

Започнаха дейности за благоустрояване на пространствата около блокове 107, 108, 109 и 112 в к-с „Меден рудник“ в Бургас. Те са част от общинската...

Лекции, работилници и конкурси в Седмицата на ландшафтната архитектура

започва на 22 април в Лесотехническия университет в София, информират организаторите. Програмата е богата и включва различни тематични активности. Предизвикателство за студентите е...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ