9 C
Пловдив
събота, април 20, 2024

Интересна локация: Националният музей на архитектурата

Интересно и атрактивно място за посещение във Велико Търново е Националният музей на архитектурата. Той е със сравнително кратка биография – създаден е през 1978 година.

За основа на сбирките му служат многобройните гипсови макети на ценни историко-архитектурни паметници, дело на търновлията Леон Филипов (1880-1968), посветил им целия си живот. По-нататъшната работа по попълването на музея е на група научни работници и е свързана главно с един от аспектите на всяка музейна дейност – събирането и подреждането на фонда. Той към днешна дата съдържа около 13 хиляди единици – чертежи, скици, документи, снимки, филми, негативи, архиви, макети.

Библиотеката на Националния музей на архитектурата във Велико Търново наброява около 5 хил. тома специализирана литература и периодика и също представлява интерес, освен за професионалистите, но и за изкушените от строителство, стилове, интериор и екстериор.

Related Articles

Обсъждат концепцията за подобряване на транспортната свързаност в Софийска област

На 22 април в 3 общини на Софийска област ще се проведат срещи за подобряването на транспортната свързаност в региона. Обществените обсъждания на концепцията...

Първата градска градина в България, създадена 1878 г. в Пловдив, грейва след основен ремонт

От 19 до 21 април ще бъдат празниците за официалното откриване на обновения парк Церемонията по откриването на обновения парк в Пловдив, който е Първата...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ