19 C
Пловдив
сряда, април 17, 2024

Иновативно: В строителството вече се използват и соларни тухли

Фотоволтаично външно покритие за стени, което визуално имитира тухлена стена – такова нещо е измислил канадски производител на соларни технологии, информира GreenTech.bg.

Неговата разработка Solar Brick е предназначена за сградно-интегрирани фотоволтаични инсталации.

Фасадите могат да бъдат съставени от до 330W слънчеви панела, които са изградени по същия начин като другите BIPV панели на фирмата. Монокристалната слънчева клетка е покрита със стъклен слой с различни дизайни, а повърхността е покрита с патентовани антирефлексни и анти-замърсяващи покрития.

Стандартните размери на панелите варират от 62 см. До 1 м., а могат и да се изработват по персонализиран размер до максимум 1,8 или 3,6 метра.

Соларните тухли позволяват и по-смели дизайнерски решения за фасадите.

Стъклото имитира най-различни видове повърхности, типични за външни облицовки. Освен тухлена зидария, има имитации на гранит, порцелан, дърво – а може да се вгради и персонализирана графика.

Solar Brick е подходяща за нови строителни проекти или модернизиране на по-стари конструкции, включително нова облицовка при полагане на допълнителни топлоизолации.

Особено интересно е подобно решение за модернизацията на фасадите на старинни сгради, при които външният вид е част от цялостния облик и трябва да се съхрани, например ако сградата е обект на културното, историческото или архитектурното наследство.

Related Articles

Международен студентски конкурс „Нов живот за летището в Балчик“

Архитектурният факултет на ВСУ„Черноризец Храбър“ и Факултета по урбанизъм на Университета по архитектура и градоустройство „Йон Минку“ в Букурещ, организират международен студентски конкурс за...

Първата фотоволтаична система върху общинска сграда изградиха във Враца

Със собствени бюджетни средства Община Враца изгради първата си фотоволтаична система за собствено потребление върху общински обект, съобщиха от местната управа. Централата е разположена...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ