18 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

Инициатива “Зеленият преход на Гарите”

Стартира диалог за развитие на терените край Сточна Гара и Гара Подуяне

Изложба и дискусия на 20 юни ще събере студенти, преподаватели, експерти, заинтересовани страни и граждани, за да обсъдят потенциала за устойчивото интегриране и развитие на бившите индустриални терени около ЖП ареалите

Проектът обединява институции, експерти, бизнеси и граждани в дискусия за създаването на споделена концепция за устойчивото развитие на терените в района на Сточна Гара и Гара Подуяне. Целта е да се предложи план за възможното развитие на бившите индустриални пространства и тяхното интегриране в активния живот на града. Инициативата е на главния архитект на Столична община Здравко Здравков, а координатор — мултидисциплинарният екип на ГРАДОСКОП (официален партньор на инициативата „Нов Европейски Баухаус“ на Европейската комисия) с подкрепата на “Аргус 01” в диалог с Министерство на транспорта, Национална компания Железопътна инфраструктура (НКЖИ) и Български държавни железници (БДЖ).

Можем да черпим опит и вдъхновение от многото столици, които успешно са интегрирали и усвоили своите бивши индустриални терени. ЖП транспортът е най-екологичният начин за придвижване и ще играе все по-голяма роля в бъдеще, но терените около него трябва да бъдат интегрирани по-добре в градската среда. Този терен от Сточна Гара до Гара Подуяне е една изключителна възможност да развием нови мултифункционални пространства в центъра на града. Това ще ни помогне да работим и за преодоляването на сегрегацията между по-бедната и по-благоустроената част на града, които в София са разделени отчетливо от ЖП линиите и канала на Владайска река”, казва главният архитект на Столична община Здравко Здравков за инициативата.

ПЪРВИ СТЪПКИ В ИНИЦИАТИВАТА

От началото на годината до момента е извършен пространствен урбанистичен анализ на терените и е проведено мултидисциплинарно архитектурно студио – академична колаборация между УАСГ, ETH Zürich, Politecnico di Milano и Universita degli studi di Napoli. Студенти от четирите университета паралелно изследват сценарии на адаптивна градска инфраструктура и обменят опит, задавайки си насоки за мислене и експериментиране с темата за преизползване на бивши индустриални територии.

По повод 80-годишнината на УАСГ това студио за първи път обединява студенти от 5 катедри на архитектурния факултет, които доказват способността на университета да се адаптира към променящите се академични тенденции и да води диалог с други водещи европейски университети.

ПРОГРАМА НА СЪБИТИЕТО “СТАНЦИЯ СОФИЯ”

Кулминацията в проекта е събитието “Станция София” в сградата на Сточна Гара на ул. „Владайска река“ 2 на 20 юни. Програмата започва в 17:00 с презентация на проекта и примери от международни експерти с опит в регенерацията и устойчивото и включващо развитие на градски пространства. Това са ROTOR DC, Denkstatt Switzerland, 1010 Architecture and urbanism и 51N4E, известни със своите иновативни практики в сферата на кръговата икономика и устойчивото градско планиране.

В интерактивна изложба ще може да видите концепциите на студентите на УАСГ за развитие на терените. Идеите ще бъдат дискутирани с представители на институциите, студенти, преподаватели, експерти и гости от бизнес средите.

Събитието ще завърши с обобщение на резултатите от процеса, а резултатите от дискусиите спрямо анализа и академичните проекти ще бъдат обобщени в доклад, който ще включва следващи стъпки и предложения за развитие на проекта. Изложбата на студентските проекти ще може да разгледате в сградата на Сточна Гара от 20 до 24 юни между 13:30 и 17:00 часа.

Related Articles

Изграждат Международно училище за кулинарни изкуства и традиционни занаяти в с. Голяма Желязна

В троянското село Голяма Желязна започна строителството на Международно училище за кулинарни изкуства и традиционни занаяти. Инициативата “Шарена Задруга” беше обявена още преди година...

Проект: СО прави банка с всички инвестиционни намерения за строителство

Събирането на едно място на информация за всички инвестиционни намерения за строителство е планирано да стартира през април. Според столичния кмет целта е гражданите...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ