На Димитровден строителите отбелязват своя професионален празник

0
92

На 26 октомври Българската православна църква почита паметта на Свети Димитър Солунски. Това е и денят, в който строителите отбелязват професионалния си празник. По този повод председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев, отправи поздрав към всички свои колеги:

„От името на Управителния съвет на Камарата на строителите в България (КСБ) и от мое име имам удоволствието да Ви поздравя с професионалния празник на българските строители – Димитровден! Почитайки традицията, на 26 октомври правим равносметка за отиващата си 2020 г. и си поставяме нови цели. Отминаващата година бе различна – тя бе белязана от пандемията COVID-19, изправи ни пред нови предизвикателства, но ние не спряхме да работим, за пореден път показахме, че строителството е двигателят на икономиката. Обръщайки се назад в една от най-трудните не само за България, но и за света години, можем да сме горди с резултатите от труда на българските строители – 8-те нови, изключително красиви и модерни станции на Софийското метро, стотиците километри новоизградена и рехабилитирана пътна инфраструктура, екологични обекти, детски градини, училища, обновени градски центрове, сгради, паркове и много други изпълнени с професионализъм и високо качество обекти.

Коронавирусът не попречи на КСБ да се грижи и да помага на своите членове, да отстоява интересите им. Камарата продължи да изпълнява и набелязаните приоритети, свързани с предложения за промени в законодателството, касаещо строително-инвестиционния процес. Водихме ползотворен диалог с правителството, институциите, работодателските, синдикалните и сродните браншови организации.

И през 2020 г. българските строители не изневериха на благородната традиция – да са първите, които се отзовават на помощ при беди и природни бедствия. Фирми членове на КСБ помогнаха за справянето с водната криза в Перник.

Пред нас е новата 2021 година, която отново няма да бъде лека за икономиката. Ще е необходима мобилизация на бранша за успешно завършване на проектите от настоящия програмен период. Ще трябва да сме добре подготвени и за предизвикателствата, пред които ще ни постави новият със старта на инициативата „вълна на саниране“, включването на страната ни в европейския Зелен пакт и програмите за възстановяване на икономиката на ЕС. На дневен ред е и въпросът за по-активното включване на КСБ в подготовката и квалификацията на кадрите.

Камарата на строителите в България работи по всяко от тези направления.

Скъпи колеги, нека да продължим да бъдем сплотени, а професионализмът и доброто изпълнение да са видими във всички наши обекти. Да градим и да правим страната ни по-красива, по-модерна и по-привлекателна за живеене, бизнес и инвестиции.

На светлия празник Димитровден приемете моите и на УС на Камарата сърдечни пожелания за здраве и късмет, успехи и постигнати цели в отговорната и благородна професия, която сме избрали! Честит празник!“