11 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Икономистът Асен Василев: Очаква се спиране на средства по европрограмите за България

„Най-вероятно ще спрат потоците по европрограмите за България, или поне има подготовка за такъв евентуален сценарий”, коментира бившият министър на икономиката в служебния кабинет на Марин Райков – Асен Василев пред bTV.

Според него се очаква стопиране или драстично намаление на евросредствата, с които бюджетът се финансира.

И макар в началото на ковид кризата правителството да уверяваше, че страната ни е стабилна и може да не се стигне до теглена на крупни суми като външни заеми, очевидно ситуацията вече е различна. И точно както на много места по света, управляващите прибягват до тази стъпка. Така той коментира какво стои зад стъпката да изтеглим наведнъж 5 млрд. лева.

Според Василев правителството очаква много тежка икономическа рецесия и се опитва да вземе превантивно дълг, преди да затворят капиталовите пазари, или се очаква спиране на част от потоците, с които бюджетът се попълва.

Изпълнението на бюджета към момента е 48-49% в приходната част, сочи статистиката.

Related Articles

Балчик събира архитекти от 5 държави

Първият семинар от Международната програма за разширяване на образователния обмен в опазването на недвижимото културно наследство среща архитекти от Франция и 4 черноморски страни...

5 млн. лева от ЕС за укрепване на три свлачища във Велико Търново

Община Велико Търново очаква близо 5 милиона лева европейско финансиране за укрепване на три свлачища, които засягат жилищни и промишлени територии и пътища. Проектът е...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ