16 C
Пловдив
четвъртък, април 25, 2024

Изложба представя жените в архитектурната професия на 20 век

Гьоте-институт България и Фондация „Български архитектурен модернизъм“ представят изложбата „Госпожо Архитект,“ посветена на 20 любопитни портрета на жени, които имат своя принос за архитектурата на XX век в два различни контекста.

Преди повече от 100 години жените по света стъпват на територията на едно от най-предизвикателните изкуства – архитектурата. Територия – отчасти прогресивна и революционна, но и до голяма степен – консервативна и ограничена. Преди да навлязат в нея обаче, жените в Европа първо трябва да отвоюват правото си на образование, а после и дипломите си. Но със завършване на висшите училища трудностите за тях съвсем не приключват. Те тепърва трябва да се утвърдят в сфера, изпълнена не само с предразсъдъците на инвеститори и колеги, а и с финансови ограничения и естетически рамки.

Изложбата се състои от две части, които рисуват паралели между българския и германския контекст за първите жени в архитектурата. Съдържанието маркира различни детайли от широкия социален, обществен и политически спектър от живота им. Понякога те са пионерки, вдъхновени от модернизма или социалните движения, друг път – убедени феминистки, а все по-често и успешни предприемачи.

Първата част на изложбата се фокусира върху германската реалност и е плод на труда на Германския архитектурен музей oт Франкфурт на Майн. А втората е съвсем логичното родно допълнение към темата, съставена от Фондация „Български архитектурен модернизъм“ – организация, която през последните години има изключителен принос за популяризирането на добрите архитектурни примери от междувоенния период у нас.

Екипът на изложбата е напълно наясно, че въпросите, които поставят са повече от отговорите, които все още са в процес на обществено преработване и осмисляне. Именно заради това избраха да поставят пунктуационна закачка в заглавието на българската изложба, с която да остане една недостатъчно проучена тема отворена.

Можете да се срещнете с авторите на българската част на изложбата на 4 юли от 18:30 часа на символичното откриване в Градската градина в София (до Читалнята). То ще бъде придружено от архитектурна разходка из центъра на София, водена от Васил Макаринов и Теодор Караколев.

Втората такава инициатива ще се проведе на 9 юли от 10:30 часа с отправна точка на тръгване – Гьоте-институт България, ул. „Будапеща“ 1.

Related Articles

Варна: Акция за почистване на града на 27 април

Община Варна започва серия от кампании за почистването на морската столица. Първата от тях ще се проведе на 27 април, обявиха от администрацията. Акцент...

В Добрич стартира конкурс за проект на междублокови пространства

„Заедно можем“ е мотото на конкурса на община Добрич за проект на муждублоково пространство. Администрацията предлага на гражданите да кандидатстват със свой проект за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ