13 C
Пловдив
четвъртък, април 25, 2024

Изложба за Старинен Несебър може да се види в Софийския университет

Изложба „Старинен Несебър – синергия на нематериално, материално и подводно културно наследство“ може да се разгледа до 7 март в Централното фоайе на Софийския университет.

Тя е финансирана по проект “CultUrEn – културното наследство като фактор за постигане на устойчива градска среда” на фонд „Научни изследвания“ към МОН. Събитието се провежда под патронажа на Министерство на културата, Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО и Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО.

Експозицията e посветена на 40-ата годишнина от вписването на „Старинен град Несебър“ в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Подборът на визуалните материали и научните текстове акцентират на многообразието от наследства и културни ценности, носители на памет за различни култури и чиито материални и нематериални следи са интригуващо вписани в историческата градска среда.

Заместник-министърът на културата арх. Чавдар Георгиев припомни, че през септември 2023 г. на годишната конференция на ЮНЕСКО в Саудитска Арабия екипът на Министерството на културата защити предложението си за разширяване на границите на недвижимата културна ценност с части от акваторията в близост до града. Той заяви, че се насочват към визията, върху която трябва да стъпи и Планът за опазване и управление на ценността.

С много усилия на различни институции „Старинен град Несебър“ не влезе в списъка на ЮНЕСКО за градовете в риск. Сега е необходимо да се работи за одобряване и прилагане на Плана за опазване и управление. Експертите от НИНКН са направили актуализация на заданието за изработка на Плана.

Снимки: СУ „Св. Климент Охридски“

Related Articles

Благоустрояват междублокови пространства в Бургас

Започнаха дейности за благоустрояване на пространствата около блокове 107, 108, 109 и 112 в к-с „Меден рудник“ в Бургас. Те са част от общинската...

Проф. д-р арх. Тодор Булев представя „София – град на мечтите“ в изложба

В изложбата „София – град на мечтите” проф. д-р арх. Тодор Булев показва своите вече повече от 50-годишни творчески търсения (1974-2024) за градската среда,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ