25 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Изложбата „Госпожо архитект,“ гостува в Стара Загора

(запетайката в заглавието не е грешка!)

Турнето на изложбата „ГОСПОЖО АРХИТЕКТ,“ (запетайката в заглавието не е грешка1) продължава своя път сред сгради, проектирани от жени-архитектки. След София, Бургас, Казанлък и село Широка Лъка изложбата може да бъде видяна и в Стара Загора. Събитието е част от честванията по случай 90-годишнината от откриването на Халите в града по проект на архитектите Елена Варакаджиева, Генчо Скордев и Петко Цветков.

Изложбата е организирана от Гьоте-институт България и Фондация „Български архитектурен модернизъм“. Тя е посветена на 20 любопитни портрета на жени, които имат своя принос за архитектурата на XX век в два различни контекста. Преди повече от 100 години жените по света стъпват на територията на едно от най-предизвикателните изкуства – архитектурата. Изложбата се състои от две части, които рисуват паралели между българския и германския контекст за първите жени в архитектурата.

Първата част на изложбата се фокусира върху германската реалност и е плод на труда на Германския архитектурен музей oт Франкфурт на Майн. А втората е съвсем логичното родно допълнение към темата, съставена от Фондация „Български архитектурен модернизъм“. Изложбата “ГОСПОЖО АРХИТЕКТ,“ в Художествена галерия – Стара Загора продължава до 25 февруари.

Related Articles

Строят закрит плувен басейн с минерална вода в Джебел

Закрит плувен басейн с полуолимпийски размери ще има в Джебел. Прогнозната стойност на обществената поръчка за изграждане на съоръжението е 1 735 375 лева...

Информационни дни по поканите за достъпна архитектурна среда на АХУ

Агенцията за хората с увреждания (АХУ) организира информационни събития за кандидатите по програмите за изграждане на достъпна среда, осигуряване на средства за заетост, рехабилитация...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ